BiH

Potvrdio Goran čerkez

Krizni štab preporučio skraćenje perioda izolacije u FBiH

25/01/2022
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Osim ove odluke, naveo je Čerkez, Krizni štab je preporučio da se forsira antigensko testiranje gdje god je to moguće, kako bi se smanjio pritisak na zdravstveni sustav i izbjegla nervoza zbog čekanja na rezultate testiranja

Krizni štab Ministarstva zdravstva Federacije BiH na današnjoj je sjednici donio preporuke koje se odnose na smanjenje broja dana izolacije i samoizolacije, potvrdio je za BHRT Goran Čerkez, pomoćnik ministra zdravstva Federacije BiH.

“Mi smo slijedeći preporuke Evropskog centra uveli i kod nas skraćenje izolacije i samoizolacije. To znači da ukoliko ste bili u kontaktu sa zaraženom osobom, a imate kompletan vakcinalni status, nećete ići u samoizolaciju do trenutka eventualne pojave simptoma, kada ćete se javiti ljekaru, a dotad ćete nositi masku i ponašati se odgovorno. Ako nemate kompletan vakcinalni status, samoizolacije će trajati deset dana. Sve osobe za koje se utvrdi da su pozitivne na testu, ako nisu kompletno vakcinisane, biće deset dana u izolaciji s tim da će moći izaći sedmi dan pod uvjetom da imaju negativan test. Potpuno vakcinisane osobe će biti sedam dana u izolaciji i takođe mogu dva dana ranije raditi test i ako je test negativan, peti dan mogu izaći”, pojasnio je Čerkez.

On je podsjetio da je riječ o pravilima koja se već primjenjuju u većini evropskih zemalja.

Osim ove odluke, naveo je Čerkez, Krizni štab je preporučio da se forsira antigensko testiranje gdje god je to moguće, kako bi se smanjio pritisak na zdravstveni sustav i izbjegla nervoza zbog čekanja na rezultate testiranja.

“Svjesni smo da su mnogi pacijenti nezadovoljni, dugo se čeka, ali u ovakvim ekstremnim situacijama imate desetine tisuća poziva dnevno i jako je teško odgovoriti svima. Treba strpljenja i što je najvažnije, odgovorno se ponašati”, rekao je Čerkez.

On je naglasio da to ne isključuje PCR testiranja, posebno kod težih slučajeva i hroničnih bolesnika.

“Ne isključujemo PCR testiranje, posebno kod ljudi koji idu prema bolničkom sektoru, gdje ljekari utvrde potrebu PCR testiranja ili kod hroničnih bolesnika. Prerano se u javnosti stvorio utisak da je ovo jednostavan virus i da neće biti problema”, rekao je Čerkez.

On je naglasio kako je i dalje izuzetno visoka smrtnost i dodao da su osobe koje nisu potpuno vakcinisane u jako visokom riziku.

Čerkez je rekao da je ovih dana trebalo da bude održan sastanak o kovid potvrdama, ali je odgođen zbog bolesti ministrice.

“Naš stav je isti od proljeća prošle godine – raditi u korist stanovnika Bosne i Hercegovine, ne politizirati i izaći u susret svakom stanovniku, odnosno da se omogući izdavanje potvrda na državnom nivou jer je to jedini način da budu priznate”, rekao je Čerkez.

Komentari

Autor: BHRT

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.