Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Adnan Jupić

Krizni štab ZDK: Epidemiološka situacija nepovoljna, blagi pad broja oboljelih

240720_adnanjupic1 (1)

– Ukupna smrtnost je manja nego u naprednim državama i okruženju. Bolja je nego u Srbiji, a na razini Hrvatske. To pokazuje da se, s ograničenim kapacitetima u ZDK, ipak nosimo s pandemijom – rekao je dr. Jupić, nakon sjednice Kriznog štaba ZDK

Ministar zdravstva i predsjednik Kriznog štaba Zeničko-dobojskog kantona Adnan Jupić izjavio je da je epidemiološka situacija u tom kantonu i dalje nepovoljna, ali se posljednjih sedmica bilježi blagi pad broja oboljelih i hospitaliziranih pacijenata.

U prethodnih sedam dana u tom kantonu su registrirana 143 nova slučaja virusa Covid-19. Dosad je registrirano ukupno 6.939 slučajeva, od kojih je aktivnih 195, oporavilo se 6.229 osoba. Od posljedica virusa Covid-19 preminulo je 510 osoba. To je, imajući u vidu da ZDK ima 380.000 stanovnika, 134 osobe na 100.000 stanovnika.

– Ukupna smrtnost je manja nego u naprednim državama i okruženju. Bolja je nego u Srbiji, a na razini Hrvatske. To pokazuje da se, s ograničenim kapacitetima u ZDK, ipak nosimo s pandemijom – rekao je dr. Jupić, nakon sjednice Kriznog štaba ZDK.

Izrazio je nadu da će se epidemiološka situacija bitno popraviti vakcinacijom stanovništva, za koju je zdravstveni sistem tog kantona odavno spreman.

– Urađeni su potrebni protokoli, a iduće sedmice će se izvoditi simulacije vakcinacije. Sam dolazak vakcina nije u našoj nadležnosti. Pokušali smo sve da iznađemo mehanizme da ZDK nabavi vakcine. Međutim, to trenutno nije realno s obzirom na zakone o lijekovima i javnim nabavkama – rekao je Jupić.

Komentirajući informacije da su u tom kantonu registrirana dva slučaja britanskog soja koronavirusa, Jupić je rekao da su ‘navodni slučajevi potvrđeni na Veterinarskom institutu u Sarajevu gdje Zeničko-dobojski kanton ne šalje uzorke za testiranje, te da pretpostavlja da su ovi uzorci do Veterinarskog fakulteta došli putem privatnih ustanova. Dosadašnja saznanja o novim sojevima tog virusa ne ukazuju na to da bi bilo potrebno mijenjati epidemiološke mjere’.

Naveo je da je Ministarstvo zdravstva ZDK u kontaktu s nadležnim institucijama Federacije BiH.

– To je pitanje kojim se treba baviti struka koja će istražiti kakav je virus i sagledati hoćemo li primjenjivati nove mjere – rekao je Jupić, ističući da to ne iziskuje nikakve dodatne obaveze te da ne treba strašiti građane, nego ih pozivati na oprez i pridržavanje važećih mjera – saopćila je Press služba ZDK.