Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Krnjić: Bez uplate doprinosa nema penzionisanja

BiH

Zijad Krnjić

Sanacija deficita će početi ili biti urađena kada prihodi Federalnog zavoda PIO/MIO, od doprinosa i grantova FBiH, budu veći od rashoda kontinuirano u nekom periodu, naprimjer više mjeseci uzastopno, izjavio je u intervjuu za današnje Oslobođenje direktor Federalnog zavoda PIO/MIO Zijad Krnjić.

– Naš kumulirani deficit se u zadnjih pet-šest mjeseci kreće od 140 do 150 miliona KM, što znači da stagnira, ne povećava se, ali se i ne smanjuje – kazao je on.

Naveo je kako je FBiH nešto ubrzanije isplatila svoje obaveze po starom dugu za 2015. u septembru, što iznosi dodatnih 4,5 miliona KM i platila obaveze za rudnike po Zakonu o konsolidaciji rudnika oko 8,7 miliona KM. Oba ta iznosa su izvorni prihod FZ-a i pozitivno su utjecali na zaustavljanje rasta deficita.

– Uz to smo, zahvaljujući aranžmanu sa BH Poštom, popravili likvidnost, tako da smo se “vratili” u uobičajenu dinamiku isplate penzija. Stvarno rješenje za eliminiranje deficita je da dužnici plate svoje dugove, a oni će to morati, jer bez plaćanja doprinosa, nema penzijskog staža za njihove zaposlenike. Podsjetit ću da veliki privredni sistemi, čitave grane privrede, uglavnom u vlasništvu FBiH, duguju FZ-u ogroman novac: JP Željeznice FBiH oko 120.000.000 KM, rudnici (Kreka, Zenica, Kakanj, Breza, Bila) oko 150.000.000 KM, zdravstveni sektor (uglavnom bolnice) oko 100.000.000 KM, komunalni oko 100.000.000 KM, a recimo Gras oko 50.000.000 KM. Znači, samo ovi navedeni duguju ukupno 470.000.000 maraka! – rekao je Krnjić.

Upitan da li će ubuduće biti moguća isplata penzija do 5. u mjesecu, a što je, između ostalog, dogovoreno sporazumom između Vlade FBiH i Saveza penzionera u Federaciji, ponovio je kako je rast deficita zaustavljen, te je zahvaljujući BH Pošti popravljena likvidnost.

– Realno je očekivati da će se trend prihoda od doprinosa nastaviti, što znači da ćemo i sljedećih mjeseci moći isplaćivati penzije sa početkom 5. ili prvog radnog dana iza toga, te ih isplatiti u dva do tri dana, koliko i inače tehnički traje isplata – rekao je Krnjić.