Krsmanović: Nakon referenduma neće se ništa desiti

zdravko krsmanovic

Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske i zvaničnik Narodnog demokratskog pokreta (NDP) koji djeluje u okviru Saveza za promjene Zdravko Krsmanović u razgovoru za Anadolu Agency (AA) rekao je kako će poslije današnjeg referenduma o Danu Republike Srpske, odnosno poslije 25. septembra, biti samo ponedjeljak, 26. septembar, a da će pravi referendum po njemu u RS-u biti 2. oktobar kada se “bira između diktature i režima i slobode i demokratije”.

”Dogovor kompletnog rukovodstva Saveza za promjene je da se izađe na referendum iako mi smatramo da je on nepotreban, ali ćemo izaći iz razloga što institucije Narodne skupštine RS-a čija je odluka donesena i uz našu podršku hoćemo da ispoštujemo. Mislimo da je ovo referendum koji ništa promijeniti neće. Ovo je bio čisti pokušaj Milorada Dodika da ostvari političke poene i prevagu za lokalne izbore koji su naredne sedmice. Direktno je u službi izbornog procesa i jedan pokušaj manipulacije koji po nama neće uspjeti”, poručio je Krsmanović.

Krsmanović je negirao da je referendum o Danu RS-a test za referendum o otcjepljenju tog entiteta od Bosne i Hercegovine.

”Apsolutno, ne. Niti jedan razuman Srbin, niti jedan čovjek ozbiljan, koji se bavi politikom, a sa kojima sam ja u kontaktirao i koji razmišlja slično, u takav avanturizam neće krenuti, jer je to nepotrebno. Srbima u BiH, dejtonskoj, nije tijesno i to je bio pokušaj avanturizma da se kriminalci i tajkuni Milorada Dodika i njegovog režima pokušaju sakriti iza stradanja i eventualnih sukoba da bi sakrili tragove svog kriminala. To neće proći i nikakvog straha od referenduma o otcjepljenju nema”, naveo je Krsmanović.

Poslanik u Narodnoj skupštini RS-a negirao je i da bi predstavnici Saveza za promjene u entitetskom zakonodavnom tijelu glasali za podršku održavanju referenduma o otcjepljenju RS-a od BiH.

”Nikada. Mi nismo podržali čak ni referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH niti ćemo podržati ikada takav o otcjepljenju. Ovo što smo podržali referendum o Danu RS-a, iako smo smatrali da je nepotreban, samo iz razloga što je na bazi njega htio Milorad Dodik da ostvari nacionalističku priču i na prevaru dobije lokalne izbore. To mu neće proći, mi ćemo pobijediti i u Banjaluci, Foči, Trebinju i sigurno da ćemo 2. oktobra slaviti pobjedu, a onda će se vjerovatno tražiti rješenje za vanredne izbore, prijevremene izbore u RS-u da ova diktatura bude smijenjena i prije 2018. godine”, stava je Krsmanović.

Krsmanović, koji je i kandidat Saveza za promjene za načelnika opštine Foča, ne vjeruje ni kako su najave o novim sukobima i ratu u Bosni i Hercegovini opravdane.

”Ne, nikakvih sukoba u BiH sigurno neće biti. Atmosfera je podgrijana samo zbog lokalnih izbora, jer nacionalisti u BiH samo na taj način mogu da homogenizuju narode i da na taj način dobiju izbore. Nacionalističke stranke još uvijek u BiH vode prevashodno prvu riječ i njima ovakve tenzije odgovaraju, svim stranama u sukobu čak i nacionalistima u FBiH, i Hrvatima i Bošnjacima, a i Miloradu Dodiku i njegovoj kamarili odgovara dizanje tenzija, jer na taj način homogenizuju biračko tijelo i stvaraju bolji izborni rezultat. Nikakvih sukoba u BiH neće biti. Građani ne treba da strahuju, ovo je samo predizborna priča pred 2. oktobar. Poslije 2. oktobra, 3. oktobra ujutro sve će se vratiti u normalu i BiH će nastaviti svoj evropski put”, ocijenio je u razgovoru za AA Zdravko Krsmanović, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske i zvaničnik Narodnog demokratskog pokreta (NDP) koji djeluje u okviru Saveza za promjene.