Asocijacija nezavisnih intelektualaca

“Krug 99”: Ako je suditi po Escobaru, BiH nikad neće biti članica EU

gabriel-escobar

Takav stav je prozirna politička podvala i „kukavičije jaje“ real-politike, skrivenih pragmatičnih interesa kojima je BiH samo moneta za potkusurivanje prljavih nagodbi i pragmatičnih interesa

Bosna i Hercegovina nikada neće biti članica Evropske unije ako je suditi po specijalnom izaslaniku Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za zapadni Balkan Gabrielu Escobaru, saopćila je u Sarajevu asocijacija nezavisnih intelektualaca “Krug 99” povodom Escobarovih izjava.

– To je sukus, brutalni sadržaj i poruka koju je posebni izaslanik SAD za zapadni Balkan uputio tokom dvodnevnog američko-hrvatskog foruma. Baš iz zemlje koja odbija pokajanje za čin udruženog zločinačkog poduhvata i odgovornost za otklanjanje razornih posljedica na državu i društvo BiH. I koja, naprotiv, jeste jedan od ključnih generatora – i kroz politiku i kroz diplomaciju – etnonacionalističkog ekspanzionizma i blokiranja demokratskog preobražaja BiH. Tvrdnja da je Dejtonsko uređenje jedina „mapa puta“ i okvir evropskih integracija BiH, isto je što i povjerovati u mogućnost „drvenog željeza“. Trideset godina bosanske i ratne i poslijeratne golgote, nametnutog, nefunkcionalnog, nedemokratskog i diskriminatornog dejtonskog političkog uređenja, koncepta koji je proizveo vazalni odnos i hegemonijsku praksu i Srbije i Hrvatske, blokirani politički i društveni razvoj BiH, za Eskobara je, u duhu ruske škole soc-realizma o ulozi „subjektivnih snaga“, odgovornost na izostanku „dobre volje“ političkog vođstva, a ne ključna posljedica neprimjenjivog i razornog političkog sistema. I socijalizam bi, po toj mantri, trebao biti i danas sistem kojeg s vremena na vrijeme samo kvari „dobra volja“ pojedinaca na vlasti – navodi u saopćenju “Krug 99”.

Takav stav je prozirna politička podvala i „kukavičije jaje“ real-politike, skrivenih pragmatičnih interesa kojima je BiH samo moneta za potkusurivanje prljavih nagodbi i pragmatičnih interesa.

Prema saopćenju “Kruga 99”, Eskobar očito hoće zaustaviti nužan put BiH od Daytona ka Briselu, učiniti irelevantnim presude za genocid i udružene zločinačke poduhvate protiv BiH, presude Evropskog suda po apelacijama građana za diskriminaciju, stavove evropskih institucija o demokratskom preobražaju BiH, 14. prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije za članstvo BiH te redefinisati putokaz za evropske integracije BiH.

– Čini se da Eskobar nije saveznik na vrijednostima EU za BiH već Putinove etno-centrističke strategije državnog proširenja i osvajačkog zaokruženja teritorija na etničkoj bazi i na račun drugih suverenih država – navodi “Krug 99”.

Biti protiv agresije na Ukrajinu i Putinovog modela etno-nacionalističkog ekspanzionizma, a u BiH negirati realne opasnosti od nastavka realiziranja ratnih ciljeva drugim sredstvima i istom modelu jer „Srbija i Hrvatska nisu zainteresirane za rat na svojim granicama“, predstavlja politiku dvojnih standarda i nepoznatih ciljeva.

Morbidno je, ističe “Krug 99”, Eskobarovo odbijanje evropskih vrijednosti za demokratski preobražaj BiH na konceptu liberalne demokracije i građanske države. Logička zamka da se o njoj može razgovarati tek „nakon što BiH postane članica Europske unije“, protivrječi sama sebi: ovakva BiH nikada ne može postati članica EU. Ili je to tek i konačni cilj Eskobarovih zalaganja!

– Bez obzira na konceptualne vratolomije i vidljive ciljeve kolaboracije ovog američkog izaslanika s vrijednostima i snagama protiv normalne države BiH, ne smije se gasiti povjerenje u moralni zalog kojeg je ostavio predsjednik Bajden prema očuvanju nezavisnosti i suvereniteta BiH – zaključuje asocijacija nezavisnih intelektualaca “Krug 99”.