Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Krug 99: U toku reanimacija Herceg-Bosne

BiH

krug-99-herceg-bosna

U Bosni i Hercegovini proteklih mjeseci evidentno je reanimiranje ideje Herceg-Bosne, afirmacija i predlaganje federalizacije kao oblika uređenja što predstavlja direktnu podjelu BiH na etničkom principu, poručeno je s današnje sesije Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 u Sarajevu,

Nakon nedavnog hapšenja deset pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) s područja Orašja i reakcija hrvatskih zvaničnika iz BiH i Hrvatske na taj događaj, na Krugu 99 govoreno je o temi “Nastavlja li se politika udruženog zločinačkog poduhvata u HRHB (Hrvatske Republike Herceg-Bosne).

Edin Baltak, član predsjedništva Udruženja “Mostarski krug” podsjetio je kako stanovnici Hercegovine najbolje osjećaju poteškoće i opasnosti koje se nadvijaju nad BiH.

Edin Baltak

Edin Baltak

Naglasio je kako je činjenica da se u javnosti sve više govori o “trećem entitetu, okrupnjavanju kantona i virtuelnim izbornim jedinicama vješto skrojen u termin federalizacija”.

“Sve su to izrazi koji su na kraju vješto skrojeni u termin federalizacije BiH i koja su na mala vrata, na određeni način, ozvaničena u Evropskom parlamentu, zahvaljujući zastupnicima Republike Hrvatske”, rekao je Baltak.

Federalizaciju je nazvao “smrću za BiH” i “klasičnom getoizacijom, završetkom ratnog projekta koji se nije uspio ostvariti oružjem”.

Prema njegovim riječima, federalizacija predstavlja podjelu BiH na etničkom principu.

“Kada bi takva jedna formula, federalizacija, ugledala svjetlo dana, značila bi i smrtnu presudu najbrojnijem narodu u BiH, jer bi bio getoiziran poput Gaze u današnjoj Palestini. Oni koji vrlo jasno iznose ovakve ideje u ime političkih partija SNSD-a, odnosno HDZ-a, imaju vrlo jasne strategije i razrađene taktike, dok one snage koje za sebe vole reći da su probosanske – nismo uspjeli vidjeti šta to oni zagovaraju. Želimo BiH potaman, gdje će se svako komotno osjećati na bilo kojem kraju i dijelu BiH. Najodgovorniji u cijeloj priči bit će oni koji za sebe kažu da su probosanske političke snage, intelektualci iz tog kruga. Ostali šute, vjerovatno štite svoj komoditet, a nisu svjesni da će pred budućim generacijama biti odgovorni”, poručio je Baltak.

Da je reanimiranje ideje Herceg-Bosne uvredljivo za svakog bosanskog Hrvata koji imalo drži do svog političkog i osobnog dostojanstva smatra Mario Pejić, komunikolog i autor knjige “HVO – Sarajevo”.

Mario Pejić

Mario Pejić

Prema njegovim riječima, “političko organizovanje hrvatskog naroda u BiH jednako je egzistencijalno opasno kao i ‘90-tih godina prošlog stoljeća”.

“Hrvati bi, po tom konceptu, ostali izvan granica te nacionalne zajednice i postali nacionalna manjina odnosno izgubili svoje povijesno pravo da budu jednakopravan na cijelom području BiH. Zato je identifikacija cijelog hrvatskog naroda sa idejom Herceg Bosne veoma opasna i treba bježati od nje”, rekao je Pejić.

Naglasio je kako postoji niz pozitivnih primjera u BiH s kojima se može identificirati bh. hrvatski narod.

“To u mnogi pojedinci, kulturni djelatnici, organizacije i drugi koji su se stavili u službu očuvanja domovine BiH. To se treba afirmirati, a ne hrvatska politička elita tako da se stvara pogrešna slika o identifikaciji cijelog hrvatskog naroda s idejom Herceg-Bosne koja je najveća katastrofa hrvatske politike u prošlom stoljeću”, zaključio je Pejić.

Na današnjoj sesiji Kruga 99 govorili su i Mesud Hero, viši kustos i koautor knjige “Hrvatska Republika Herceg-Bosna” te Fuad Kovač, pisac i, također, koautor knjige “Hrvatska Republika Herceg-Bosna”.

Mesud Hero

Mesud Hero

Hero je istakao kako je pet godina proveo na proučavanju i istraživanju bosansko-hrvatskih i bošnjačko-hrvatskih odnosa.

“Ja sam, prije svega, zahvalan nezavisnim hrvatskim intelektualcima koji misle svojom glavom, a ne srcem, jer ih ima jako puno koji Herceg-Bosni vide kao kamen spoticanja i veliki problem za BiH i sve njene narode. Udruženi zločinački poduhvat nije politička nego pravna kvalifikacija i svako politiziranje ovog termina je zapravo politizacija hrvatskih političara, posebno iz Republike Hrvatske ovih dana. Svrha je pritisak na sudstvo, na sud u Hagu koji naredne godine treba donijeti drugostepenu presudu šestorici optuženih čelnika Herceg-Bosne”, naglasio je Hero.

Kovač je, sa druge strane, istakao da bi “svakome trebalo biti jasno da BiH nije banovina već međunarodno priznata i suverena država”.