Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

KS u velikom problemu: Državni službenici i GRAS potražuju skoro pola milijarde KM

gras 7

Kanton Sarajevo (KS) mogao bi se u narednom periodu naći u ogromnim finansijskim problemima ukoliko dođe do prinudne odnosno sudske naplate određenih potraživanja.

Naime, federalni revizori su utvrdili da se protiv kantonalnih budžetskih korisnika odnosno institucija vodi preko 6.000 sporova u vrijednosti od preko 411 miliona KM.

„Od toga se najveći dio odnosi na tužbe po osnovu prava iz radnih odnosa. Najznačajniji pojedinačni spor je tužba KJKP GRAS Sarajevo u vrijednosti 234 miliona KM, po osnovu duga za razliku u cijeni vozne karte subvencioniranim kategorijama i pokriće razlike odobrene cijene u odnosu na ekonomski održivu“, naveli su revizori u Izvještaju o finansijskoj reviziji Kantona Sarajevo za 2017. godinu.

Na naplatu već stigla 33 miliona KM

Osim ovog iznosa, obaveze kantona po izvršnim sudskim rješenjima iznose preko 33 miliona KM.

„Neblagovremeno izmirivanje ovih obaveza ima za posljedicu obračun zateznih kamata,  te samim tim i stvaranje dodatnih troškova za Kanton“, upozorili su revizori u svom izvještaju.

Revizorski izvještaj

Osim što je tužen, Kanton Sarajevo također tuži. U toku je 561 spor u kojima je Kanton tužitelj (utvrđivanje prava vlasništva, utuženje duga, naknada štete), a vrijednost tih sporova je preko 24 miliona KM. U suštini, radi se o iznimno malom iznosu u poređenju sa iznosima koji se potražuju od kantona.

Brojne neregularnosti kod nabavki, tendera, zakupa…

Revizori su u institucijama Kantona Sarajevo pronašli i brojne neregularnosti. Posebno se to odnosi na troškove ugovora o djelu koji su iznosili skoro 4 miliona KM.

„Značajan dio odnosi se na naknade licima koja su angažovana za obavljanje poslova sistematiziranih pravilnicima  o  unutarnjoj organizaciji. Nije bilo osnova da se ugovori  o djelu zaključuju za poslove koji su sistematizovani, s obzirom da predmeti ovih  ugovora nisu regulisani propisima o radu i internim aktima budžetskih korisnika“, naveli su federalni revizori.

Utvrđene su neregularnosti kod određenih nabavki i tendera.

„Nabavka  robnih  rezervi  Direkcije  za  robne  rezerve  u  iznosu  804.914  KM,  radovi  na rekonstrukciji raskrsnice na Trgu Heroja u naselju Hrasno u iznosu 291.940 KM i radovi na rekonstrukciji puta Sinanovići–Puzim na području Općine Trnovo u iznosu 174.531 KM Direkcije za puteve, izvršeni su bez provođenja procedure odabira najpovoljnijeg dobavljača u skladu sa odredbama Zakona o javnim nabavkama“, navedeno je u ovom izvještaju.

Revizorski izvještaj

Revizori su utvrdili neregularnosti i kod ugovora o zakupu stanova koji su „više nego nepovoljni“.

„Ugovor o zakupu stanova za lica u stanju socijalne potrebe u objektima O-9 i O-10 na lokaciji Otes, koji  je  Kanton  Sarajevo  zaključio  2002.  godine  sa  firmom  GPA –Društvo  za  razvoj  i stanogradnju d.o.o. Sarajevo na period od 30 godina, više je nego nepovoljan i po osnovu  istog se iz Budžeta Kantona godišnje izdvajaju značajna sredstva. Samo u 2017. godini,  po osnovu  zakupa  ovih objekata i troškova održavanja zajedničkih prostorija iskazani  su  izdaci u iznosu od 940.965 KM, dok su u istom periodu  po osnovu izdavanja u podzakup istih ostvareni prihodi  u iznosu  od  2.972  KM. S  obzirom da najveći dio korisnika  stanova ne  izmiruju ni obaveze za komunalne naknade, izvjesno je  da će se iste izmiriti iz Budžeta Kantona a koje sada iznose 409.874 KM“, istakli su federalni revizori u Izvještaju o finansijskoj reviziji KS.