Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

KS usvaja novu esencijalnu listu lijekova, najavljene milionske uštede

apoteka lekovidrzavna2309.2011foto andjela stevanovic

Kanton Sarajevo trebao bi iduće sedmice dobiti novu esencijalnu listu lijekova.

U toku je njeno usaglašavanje, no u kantonalnoj Vladi smatraju da bi ta lista trebala biti mnogo kvalitetnija. To je, tvrde, moguće postići čak i uz značajne finansijske uštede, javlja TV1.

Troškovi Zavoda zdravstvenog osiguranja za lijekove sa esencijalne liste svake godine rastu za oko 5 miliona maraka. Posljednje četiri godine porasli su za čak 20 miliona. Opredijeljenje kantonalne Vlade, ističe njen prvi čovjek, je da donošenje ovog važnog dokumenta bude što transparentnije, da se konsultuje struka, ali i da se izvrši jedna ozbiljna revizija liste koja je u primjeni u Kantonu Sarajevo. Neke korekcije su već urađene na B listi.

“Na B listi je bilo tih famoznih 24-25 neesencijalnih lijekova koji su produkt ljudske greške, da je tako nazovemo, ako to nije nešto drugo, koji su već skinuti u prvoj kontroli, bilo je i plaćanja na B listi u 100-procentnom iznosu nekih lijekova za koje smo ustanovljavali da su vitamini, a ne lijekovi, tako da već tim potezima pravimo uštede od 500 do 600 hiljada maraka skoro na mjesečnom osnovu”, kaže premijer KS Elmedin Konaković.

U Vladi Kantona Sarajevo insistiraju da se i A federalna lista donosi transparentnije. Procjene su da bi se kroz evidentiranje i sprečavanje propusta i neregularnosti mogle ostvariti višemilionske uštede koje bi se usmjerile u druge prioritete u zdravstvu i osiguranje kvalitetnije zdravstvene zaštite.

“Moram reći da su kontakti našeg ministarstva zdravlja sa Ministrastvom zdravlja na Federaciji vrlo kvalitetni i mislim da ćemo tu u reviziji septembarske liste imati još značajnije uštede.

Dakle, riječ je o iznosima od preko 10 miliona KM u narednoj godini, siguran sam”, kaže premijer KS.

Revizija esencijalne liste lijekova uvod je u reformu zdravstvenog sektora i integraciju zdravstvenog sistema u Kantonu Sarajevo.

Od revizije bi korist mogli imati i domaći proizvođači lijekova koji su, ocjenjuje Konaković, bili diskriminirani na tržištu, a konkurencijski propisi su davali jednaka prava stranim kompanijama.

“Sa reduciranjem liste i sa reduciranjem broja lijekova na listi 5+1 mislim da ćemo postići i taj efekat, a svakako u konceptu rada ove Vlade zaštita domaćeg proizvoda je jedan od prioriteta i naši farmaceuti mogu očekivati značajne iskorake u Kantonu Sarajevo”, kategoričan je Konaković.

Nezavidan položaj domaćih proizvođača potvrđuje podatak da njihov udio na generičkom tržištu lijekova u BiH iznosi tek 28 posto, dok su 72 posto generički lijekovi iz uvoza. Naši susjedi mnogo više vode brigu o svojim proizvođačima. Hrvatski farmaceuti na svom generičkom tržištu zastupljeni su sa 66 posto, srpski 80 posto, dok slovenski proizvođači na svom tržištu pokrivaju 90 posto generičkog tržišta.