Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kuba usvojila zakon o spriječavanju kulta ličnosti Fidela Castra

BiH

fidel-castro

Kubanski parlament usvojio je zakon po kome ulice ili parkovi neće biti imenovani po pokojnom revolucionarnom čelniku Fidelu Castru, u skladu s njegovom posljednjom željom da se spriječi stvaranje kulta ličnosti.

Zakon, usvojen u utorak navečer (u srijedu ujutru po srednjoevropskom vremenu), također zabranjuje gradnju spomenika za “El Comandantea” koji je preminuo u novembru, i titula, dekoracija ili nagrada koje nose njegovo ime.

Castrovo ime također se ne može koristiti u bilo kakvoj vrsti reklama.

Izuzetak u zabrani je institut osnovan da provodi istorijska istraživanja Castra, koji bi mogao dobiti ime po njemu.

Predsjednik Raul Castro objavio je njegovu posljednju želju na sahrani svog brata.

– Vođa revolucije odbacio je svaki kult ličnosti i bio je uporan u tome do posljednjeg sata svog života – kazao je tada Raul Castro.

Kubanci su, ipak, skoro obožavali Fidela Castra tokom njegovog života. Njegovi portreti još se nalaze u školskim učionicama, uredima i vojnim kasarnama, u skladu sa zakonom.

Fidel Castro je preminuo 25. novembra u 90. godini života. On je vladao Kubom 47 godina, ne bez kontroverzi. Za neke je bio heroj koji je oslobodio Kubu i pomogao u njenom razvoju, ali je za druge bio tiranin koji je suzbijao nezadovoljstvo i uskraćivao Kubancima njihova demokratska prava, prenosi dpa.