Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kubanska cjepiva za liječenje raka pluća stigla u BiH

BiH

injekcija

U BiH je iz Havane stigla prva isporuka cjepiva “CimaVax”, koja se koristi za liječenje pacijenata s rakom pluća u poodmakloj fazi.

Ovu informaciju su za EuroBlic potvrdili u farmaceutskoj tvrtki “Imuno farm”, koja je dobila rješenje o registraciji cjepiva, odnosno pravo na njegov uvoz i prometovanje u BiH.

Prije desetak dana s Kube su uvezene količine “CimaVaxa” dovoljne za 20 pacijenata, koje će najdalje za mjesec i pol biti dostupne oboljelima, piše EuroBlic.

“Da bi se to dogodilo, cjepivo mora proći kontrolu kvalitete uvoza prve serije lijeka. Kontrola koju radi laboratorij Agencije za lijekove i medicinska sredstva (ALM) BiH, mora biti završena najdalje za 60 dana. Dakle, u tom roku prva količina može biti isporučena medicinskim ustanovama”, naglašava vlasnik i direktor “Imuno farma” dr. Aleksandra Fulurija.

Dodaje da će “CimaVax” biti distribuiran samo bolnicama te da je Zavod zdravstvenog osiguranja RS pokazao zainteresiranost platiti cjepivo za 20 pacijenata”. “Dogovoreno je da ta količina bude tri puta niža od komercijalne cijene. Cjepiva dolaze izravno od proizvođača – Centra za molekularnu imunologiju s Havane”, ističe dr. Fulurija.

Kako doznaje EuroBlic, za “CimVax” su posebno zainteresirani u Univerzitetskom kliničkom centru RS i Kliničkom centru Tuzla, u kojima će se, najvjerojatnije, i naći prva cjepiva.

“Zaključili smo da lijek zadovoljava postavljene kriterije u pogledu kvalitete, učinkovitosti i sigurnosti, odnosno da je odnos korist/rizik pozitivan. “CimVax” je namijenjen liječenju odraslih pacijenata koji imaju nesitnostanični rak pluća.

Riječ je o pacijentima koji su prošli prvi dio liječenja prema standardnom kemoterapijskom protokolu baziranom na spojevima platine, s objektivnim kliničkim odgovorom ili stabilnom bolešću”, kazao je ravnatelj Agencije za lijekove i medicinska sredstva dr. Aleksandar Zolak.