Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

jako malo

Kulenović: Samo tri žene u Gradskom vijeću Zenica i jedna ministrica u Vladi ZDK

Velida kulenovic diskusija

Od 2002. godine rade različita istraživanja u vezi s prisutnošću žena u medijskom sadržajima

Udruženje BH novinari bilo je organizator diskusije sa kantonalnim zastupnicima, gradskim/općinskim vijećnicima i novinarima iz Zenice i Zeničko-dobojskog kantona na temu “Žene u politici kroz medijske naočale”.

Kako je istakla generalni sekretar tog udruženja Borka Rudić, za ovu su se temu odlučili zbog činjenice da jako malo žena-političarki ima u medijskim sadržajima, kako u periodu izborne kampanje, tako i u periodima između dva izborna ciklusa.

-Od rata, naovamo, smanjuje se broj žena u medijskim sadržajima, a paralelno s tim smanjuje se i broj žena koje su iz političkih partija, na izborima odabrane u različite nivoe administrativne i izvršne vlasti u Bosni i Hercegovini – istakla je Rudić.

To udruženje, napominje, od 2002. godine radi različita istraživanja u vezi s prisutnošću žena u medijskom sadržajima.

-Zaista su podaci porazni. Najbolji su bili, negdje, oko 2010. godine. Međutim, u posljednje se vrijeme sve više smanjuje broj izabranih žena na političke funkcije. Nekako smo izvan standarda everopskih zemalja, gdje je poznata kvota 40 posto žena na funkcijama izvršne i zakonodavne vlasti – navodi Rudić.

Članica Upravnog odbora tog udruženja iz Zenice Velida Kulenović istakla je da su ovakve diskusije prilika da prvenstveno političarke, a onda i političari, kažu “koliko su zastupljeni, zašto nisu zastupljeni i da, eventualno, daju neke preporuke kako da budu što vidljivije u javnosti”.

-Ovo je, svakako, prilika da progovorimo i o nekim modernim alatima, kao što su društvene mreže, koje se, nažalost, u današnje vrijeme koriste kako bi se stigmatizirale žene – posebno političarke, ali i žene koje obnašaju javne funkcije – istakla je Kulenović, napomenuvši da je skup prilika da se “otvori dijalog s predstavnicima različitih političkih opcija”.

Kulenović je podsjetila kako je na Lokalnim izborima 2020. godine od 425 kandidata za načelnike/načelnice i gradonačelnike/gradonačelnice, bilo svega 29 žena u odnosu na 396 muškaraca, dok je za općinska, odnosno gradska vijeća, skupštine opština, skupštine grada i Skupštinu Brčko Distrikta BiH, bilo 42,27 posto žena, a 57,73 posto muškaraca.

-Istraživanje koje su 2018. godine proveli BH novinari pokazuje da je samo 13,14 posto žena aktivnih u političkom životu zauzimalo medijski prostor i, prema istraživanju udruženja, izuzetno je mali postotak medijskih sadržaja u kojima se pojavljuju žene tokom izbornih kampanja – kazala je Kulenović.

Iznijela je podatak kako u Gradskom vijeću Grada Zenica, od 31 vijećnika ovog saziva, samo su tri vijećnice, 2016. godine bilo ih je pet, a 2012. godine sedam.

-Kada je u pitanju Skupština ZDK, u ovom je sazivu izabrano 14 zastupnica, a trenutno ih je 16 od ukupno 35 zastupnika, jer su, u međuvremenu, dva zastupnika vratila mandate. Međutim, među imenovanim ministrima samo je jedna žena. Ministarske pozicije su, uglavnom, rezervirane za muškarce, a zakonski okvir omogućava i veći broj žena ministrica – podsjetila je Kulenović.