Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kulinu Banu je prioritet bio interes naroda (FOTO)

BiH

kulin ban povelja (2)

U Sarajevu je danas održana tribina o temi “826. godišnjica Povelje Kulina bana” u organizaciji Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca sa koje je poručeno kako je ovaj dokument vrlo važan dokaz postojanja državnosti Bosne i Hercegovine.

Profesor Džemal Najetović je izjavio da je Povelja Kulina Bana, na neki način, rodni list Bosne i Hercegovine koji je omogućio slobodu kretanja u to vrijeme.

kulin ban povelja (1)

“Povelja je prvi međunarodno pravni dokument koji je naša srednjovjekovna bosanska država u vrijeme Kulina bana potpisala. On tim dokumentom daje slobodu kretanja po teritoriji srednjovjekovnog bosanskog kraljevstva, reguliše trgovinske i bilo kakve druge odnose i slobode. On je znao kakav je značaj naše države i njen položaj, i međnarodni i geografski. Zbog toga što nismo imali izlaz na more, on je vidio izlaz u jačanju veza sa Dubrovnikom”, rekao je Najetović.

Izrazio je nadu da će doći vrijeme kada će originalni dokument Povelje, koji se nalazi u Rusiji, biti vraćen u Sarajevo i arhiviran kao najznačajniji dokument BiH.

Profesor Zijad Hasić je izjavio da postoje mnoge vrijednosti dokumenta za srednjovjekovnu Bosnu, ali i današnju državu BiH.

“Taj dokument i danas daje poruke o postojanju Bosne, a kasnije i Bosne i Hercegovine, a zatim otvara ona pitanja koja su i danas aktuelna, koja Evropa traži, a to su pitanja slobodnog protoka robe, novca i ljudi. To sve možemo naći u Povelji Kulina bana. Uzmimo taj dokument kao jedno izvorište za mnoge naučne discipline, prije svega, prava, i tu možemo vidjeti koliko podupire državnost BiH, ali i dobrosusjedske odnose”, kazao je Hasić.

kulin ban povelja (4)

Zijad Hasić

Naglasio je da je Kulin ban uvijek stavljao interese naroda ispred svojih ličnim interesa, što bi, kako je kazao, trebalo biti pravilo za današnje političare u BiH.

“Ako pogledate u Povelju, onda ćete vidjeti da on kaže: ‘Ne tražim novac, ne tražim ništa, ako mi neko da nešto, neka da, bitno je da dođete da trgujete na prostoru Bosne'”, rekao je profesor Hasić.

Rizvan Halilović, predsjednik Udruženja bosansko-tursko prijateljstvo “Bosfor”, ocijenio je da je Povelja Kulina bana vrlo važan dokument za BiH.

“To je dokument od izuzetne važnosti kako u to vrijeme za banovinu Bosnu tako i za današnje vrijeme kada imamo poplavu određenih konvencija i deklaracija u svijetu koje se nažalost ne poštuju, a koje su izuzetno važne sa slobodu kretanja ljudi, roba, kapitala i rada, a posebno u vrijeme kada imamo val izbjeglica sa Bliskog istoka, kada se Evropa predstavlja vrlo loše, pokazuje svoju islamofobiju i ksenofobiju”, kazao je Halilović.

Napomenuo je kako Povelja Kulina bana potvrđuje kontinuitet državnosti BiH.

kulin ban povelja (3)

“Ona potvrđuje državnost, pravnu državu i potvrđuje da je Bosna paradigma kako bi Evropska unija trebala izgledati u budućnosti u smislu slobode kretanja ljudi, ideja, roba, kapitala i rada. Na taj način pokazuje da Bosna u kontinuitetu postoji 1.200 godina i da to ne može niko negirati”, rekao je Halilović.

Povelja Kulina bana nastala je prije 842. godine i najstarija je bosanska isprava, pisana bosanskim književnim jezikom, ćiriličnim pismom bosančicom i latiničnim pismom na latinskom jeziku. To je dvojezični dokument, što znači da je namijenjen i onima koji ne razumiju bosanski jezik. Povelja je ne samo do sada najstariji pronađeni očuvani bosanski državni dokument, već i Povelja bosanskoga bana i najstariji državni dokument kod svih južoslavenskih naroda i država.