Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kurić: Značajno povećanje budžeta za sport i kulturu

mirvad-kuric
Mirvad Kurić

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Mirvad Kurić upriličio je danas prezentaciju aktivnosti ovog ministarstva tokom njegovog mandata u zadnje tri godine. Prezentacija na kojoj su se okupili brojni predstavnici kulturnog i sportskog života održana je u Domu mladih.

Kurić je ovom prilikom rekao da je osjetio ljudsku potrebu da predstavi samo dio onoga što je urađeno u oblasti kulture i sporta i za šta su zaslužni kako pojedinci tako i institucije iz ovih oblasti.

Ministar je istakao da je tokom njegovog mandata značajno došlo do povećanja budžeta za kulturu i sport.

Tako su ulaganja u kulturu najveća u posljednjih deset godina, dok kad je riječ o sportu, od osnivanja Kantona Sarajevo nije bilo više sredstava za kapitalne investicije u sportu.

On je podvukao da je dosta objekata koji su korišteni za potrebe kulture bili zapušteni. A tokom zadnje tri godine realizovani su između ostalih projekti renoviranja SARTR-a, enterijera Kamernog teatra 55, Depo Historijskog arhiva, grijanje i cijela infrastruktura Narodnog pozorišta.

Ministar Kurić je posebno istakao renoviranje Pozorišta mladih u okviru projekta „Kultura pripada svima“ u okviru kojeg je ovo pozorište prilagođeno osobama s invaliditetom.

Ipak i pored svega Kurić je podvukao da je najviše ponosan na veliki broj ljudi koji su s e odazvali današnjoj prezentaciji.

Tokom prezentacije bilo je riječi o samom ministru Kuriću kad su se sportisti, glumci i ostali obraćali sa svojim utiscima.

Josip Pejaković je rekao da Mirvada Kurića zna još kao glumca i da je i tad bio čovjek koji nikad ne odustaje, koji svaki posao dovede do kraja i da je takav ostao i kao ministar.