sud bih

Kušić u Srbiji, Vuković u Kanadi, neće da dođu na suđenje u BiH

tuzilastvo-bih (1)

Sud BiH je optužnicu protiv njih dvojice potvrdio u aprilu 2020. godine

Jovan Kušić zvani Joja i Branislav Vuković zvani Bato, koji se terete za zločin protiv čovječnosti počinjen na Palama tokom 1992. godine, nisu se pojavili na današnjem ročištu za izjašnjenje o krivici na Sudu Bosne i Hercegovine.

Na početku ročišta sutkinja Minka Kreho je rekla kako se Jovan Kušić nalazi u Srbiji, a Branislav Vuković u Kanadi. Današnjem ročištu je pristupio samo Vukovićev branilac Milorad Rašević.

Na pitanje tužioca Dževada Muratbegovića da li su optuženima dostavljeni pozivi, sutkinja Minka Kreho je odgovorila da “pozivi idu preko Ministarstva pravde BiH, a to traje dugo”.

“Mi nismo dobili potvrdu o dostavljanju. Ja imam informacije da oni neće da dođu na suđenje”, kazala je sutkinja Kreho.

Na njeno pitanje šta Tužilaštvo BiH planira dalje uraditi u ovom predmetu, tužilac Muratbegović je rekao kako će o tome u narednim danima obavijestiti Sud BiH.

Kušić i Vuković se terete da su za vrijeme širokog i sistematičnog napada na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području Pala i okoline, u svojstvu pripadnika SJB-a Pale, tokom maja i juna 1992. lično i direktno učestvovali u nezakonitom zatočenju, mučenju, zlostavljanju i premlaćivanju civila koji su bili zatočeni u fiskulturnoj sali Doma kulture u Palama.

“Trojica zatočenika umrli su ubrzo od posljedica zlostavljanja, a više zatočenika zadobilo je teške fizičke i psihičke ozljede, od kojih su se oporavljali duži vremenski period, te i danas imaju ožiljke i posljedice”, naveli su ranije iz Državnog tužilaštva.

Sud BiH je optužnicu protiv njih dvojice potvrdio u aprilu 2020. godine.

Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) je ranije pisala kako je Vuković odbio primiti optužnicu Državnog tužilaštva, te da su iz Suda BiH rekli da u ovom predmetu nisu ispunjene procesne pretpostavke za raspisivanje potjernice, kao i da nije bilo prijedloga za ustupanje krivičnog gonjenja Srbiji za optuženog Kušića.