Kusturica: Udar na Dan RS-a je udar na slobodu

BiH

emir-kusturica

Reditelj Emir Kusturica izjavio je danas da je referendum o Danu RS-a od velikog značaja za ovaj bh. entitet.

”Prvo je bio pokušaj da se ukine ime i godišnjica Republike Srpske, pa je tek onda uvedeno i pitanje postojanja referenduma. Da je redosljed bio obrnut, odnosno da je mogao da bude obrnut onda bi mogli da govorimo o tome kako je neumjesno ponašanje predsjednika Republike Srpske. Ovako kao što je i odbrana slobode u našem narodu uvijek na dnevnom redu, tako je i ovaj put vrlo vidljiv proces kojeg Bakir Izetbegović obnavlja i ide stazama svoga oca“, rekao je Kusturica u razgovoru za agenciju Srna koji prenosi stranica Andrićgrada.

On je naglasio da je mislio da je Andrićgrad – grad mira, te da je s tom namjerom i napravljen, ali je tajna u tome što oni neće mir. Istakao je da je pravio spomenik miru iako način na koji se, prema njegovom mišljenju, neki odnose prema ovom entitetu ne ukazuje na mir.

„Način na koji se krenulo na Republiku Srpsku sugeriše da njima zapravo ne treba mir, a mi budale hoćemo da napravimo spomenike miru ili pomirenju kao što je bila namjera sa Andrićgradom“, naglasio je reditelj uz poziv građanima RS-a da izađu na referendum.