BiH

FTV

Kusturica: Zaštita naših rijeka se nalazi u rukama mještana i aktivista

29/07/2021

Treba ukinuti poticaje, zabrani gradnju malih hidrocentrala i okrenuti se istinskim obnovljivim izvorima energije

Gošća Dnevnika 3 Federalne TV bila je Lejla Kusturica, predsjednica Fondacije za društvene promjene.

Ističe da sav apsurd gradnje malih hidrocentrala stane u Bunski slučaj.

“Zahvaljujući aktivistima iz Majskog cvijeta, iz Koalicije za zaštitu rijeka BiH, bunski kanali su branjeni, ali još uvijek nisu odbranjeni. Iako je okolišna dozvola poništena, iako nije data urbanistička saglasnost, osporena vodna saglasnost, investitor je ponovo krenuo u proces dobijanja svih dozvola i on ne odustaje. Kao grabežljivac. Imamo i saznanja da gradonačelnik Mostara ima veze sa vlasničkom strukturom koja planira da pravi Bunu 1 i Bunu 2”, rekla je Kusturica.

Kaže da je posljednjih godina osporen niz okolinskih dozvola.

“Zadnji slučaj je rijeka Doljanka. Ja bih rekla da zaštita naših rijeka se nalazi u rukama mještana, aktivista. Oni koji bi trebali da ih štite, oni sve vrijeme krše zakon da bi zaštitili investitore”, smatra ona.

Zahvaljujući aktivizmu hrabrih žena Kruščice kod Viteza koje su više od 500 dana prosvjedovale, spriječena je svojevremeno gradnja dvije minihidroelekratne. Kusturica navodi da su čuvari i čuvarice rijeka ljudi, mještani.

“Ovo je jedan jako unosan biznis. Električna energija koju prioizvode male hidroelektrane se subvencionira. Nažalost, investitori imaju spregu sa vlasti i uspijevaju da dobiju nezakonite dozvole. Smatramo da BiH treba da se orjentira na vjetroparkove. Treba ukinuti poticaje, zabrani gradnju malih hidrocentrala i okrenuti se istinskim obnovljivim izvorima energije”, ističe Lejla Kusturica.

Komentari

Autor: FTV

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.