Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zagađenje

Kvalitet zraka u Kantonu Sarajevo je narušen, poboljšanje od subote

sarajevo-magla-smog-zagadjenje-zrak-fena

Vremenske prilike uzrokovale su nakupljanje većih koncentracija zagađujućih PM10 čestica u zraku, što je zabilježeno na većini kantonalnih mjernih stanica

Kvalitet zraka u Kantonu Sarajevo je narušen, očekuje se poboljšanje od subote, saopćila je kantonalna pres-služba.

Bolesnicima s hroničnim kardiovaskularnim i raspiratornim oboljenjima preporučeno je da reduciraju fizičke aktivnosti i boravak napolju u jutarnjim i večernjim satima, kada su koncentracije PM10 najviše. Preporuke važe i za ostale osjetljive kategorije stanovništva – trudnice, djecu i starije osobe.

Vremenske prilike uzrokovale su nakupljanje većih koncentracija zagađujućih PM10 čestica u zraku, što je zabilježeno na većini kantonalnih mjernih stanica.

Kvalitet zraka je značajno pogoršan na mjernim mjestima u Vogošći te na Ilidži i Otoci, prema podacima Stručnog tijela za koordinaciju i nadzor nad primjenom Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjernog zagađenja zraka. Prekoračenja graničnih vrijednosti PM10 iznad 50 mikrograma po metru kubnom ovih čestica zabilježeno je i u Ilijašu.

Uzimajući u obzir vremensku prognozu, i u naredna dva dana će povremeno rasti koncentracije zagađujućih čestica.

Značajnije poboljšanje kvaliteta zraka od subote očekuje se zbog prognoziranog jačanja vjetra koji čisti sarajevsku kotlinu.