Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"eana"

Laaksonen: Novinske agencije predstavljaju krvotok informacija

New Project – 2022-05-15T152851.683

Iako je trenutna kriza s kojom su svi suočeni užasavajuća u isto vrijeme je stvorila prilike da novinske agencije pojačaju uticaj, dobiju nova tržišta i korisnike

Ako se pogleda trenutna situacija u Evropi, ali i cijela pandemija koronvirusa, novinske agencije predstavljaju krvotok informacija jer su prenosile ljudima šta se dešavalo, izjavio je direktor Finske novinske agencije (STT) Kimmo Laaksonen.

On je učestvovo je u proljetnoj konferenciji Evropske alijanse novinskih agencija (EANA) održanoj u Sarajevu o temi „Činjenice i fikcija u ratu i pandemiji“ čiji je domaćin bila Federalna novinska agencije (FENA).

EANA okuplja vodeće novinske agencije iz većine evropskih zemalja, uključujući i neke od globalno najuticajnijih medija. Fena je jedina agencija iz Bosne i Hercegovine koja je punopravna članica EANA-e od 2017. godine.

Novinske agencije i izdavači stvaraju strategiju i partnerstvo u kreiranu vijesti, ističe Laaksonen, dok istovremeno dezinformacije, misinformacije i lažne vijesti štete istinitim vijestima i zato je potrebno voditi borbu agencijskim istinitim vijestima.

– U suprotnom, naša uloga će biti umanjena. To su izazovi s kojima se suočavamo. Ovakva vrsta saradnje je zaista od ključne važnosti – podvukao je.

Iako je trenutna kriza s kojom su svi suočeni užasavajuća u isto vrijeme je stvorila prilike da novinske agencije pojačaju uticaj, dobiju nova tržišta i korisnike.

– Ljudi i mediji su se počeli oslanjati na nas i smatram da su novinske agencije te koje će najbolje uraditi taj posao. To nam daje priliku, to nam popravlja izglede za budućnost. Istovremeno radimo veoma važan posao i to je ono čime se ponosim – zaključio je Laaksonen.

Finska novinska agencija (STT) osnovana je 1887. godine, što je čini jednom od najstarijih novinskih agencija na svijetu. Ima više od 120 zaposlenih.