Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Lagumdžija izabran u Predsjedništvo PES-a

Delegacija Socijaldemokratske partije (SDP) BiH u Budimpešti učestvuje na Kongresu -a Partije evropskih socijalista (PES), političke grupacije koja okuplja socijaldemokrate širom Evrope.

SDP-e jedina je članica PES-a iz Bosne i Hercegovine.

Delegati Kongresa su jednoglasno usvojili tri rezolucije: “Ujedinjeni za stvaranje novih radnih mjesta”, “Ujedinjeni za demokratiju” i “Ujedinjeni za mir”.

Kroz rezolucije PES je najavio prijedloge konkretnih ideja kako smanjiti nezaposlenost kroz angažman mladih i kako poboljšati uvjete rada kroz nove investicije u Evropi.

Snažno je podcrtano pitanje državljanstva i demokratskog učešća sa samo jednim ciljem, a to je inkluzivno društvo i borba protiv rastućeg nacionalizma.

Svjesni ozbiljnosti trenutka u kojem cijeli svijet trenutno nalazi, PES je najavio snažnu borbu protiv ekstremizma i stvaranje održivog mira kroz jasnu progresivnu agendu, kao i odgovore na zajednički izazov na pitanju migracija u Mediteranu.

Posao, demokratija i mir ključne su riječi i teme na Kongresu PES-a u Budimpešti na kojem je usvojena politička agenda za nadolazeći period s općom konstatacijom da društvu u cjelini nikada kao danas nisu bile potrebnije socijaldemokratske vrijednosti.

Delegati Kongresa su izabrali i novo rukovodstvo na čelu s predsjednikom PES-a Sergeiom Stanishevim.

Dosadašnji član Predsjedništva PES-a Zlatko Lagumdžija je ponovo izabran na tu poziciju.

Kongres PES-a bila je prilika za održavanje niza bilateralnih susreta sa sestrinskim strankama, kako iz regije tako iz cijele Evrope, te učešće u brojnim okruglim stolovima, panelima i drugim sastancima koji su se dešavali na marginama Kongresa, saopćeno je iz Centra za informiranje SDP-a BiH.