Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Lajčak: Ne mogu da zamislim BiH bez državne televizije

Romania Slovakia Migrants

Jedan od prioriteta Slovačke, koja od 1. jula od Holandije preuzima predsjedavanje Evropskom unijom, biće vraćanje optimizma u proširenje EU, istakao je ministar ministar vanjskih poslova te zemlje, Miroslav Lajčak, javlja Anadolu Agency (AA).

U Briselu je danas novo, slovačko predsjedništvo EU predstavilo prioritete predsjedavanja Unijom, a kako je naglasio šef slovačke diplomatije prioritet njihovog predsjedavanja Unijom biće vraćanje optimizma u njeno proširenje.

Kada je riječ o BiH, Lajčak je podsjetio na obavezu ispunjavanja neophodnih preduslova, poput prilagodbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, uspostavu mehanizma koordinacije, ali i konačno objavljivanje rezultata popisa stanovništva. Također, Lajčak se posebno osvrnuo na mogućnost da BiH krajem ovog mjeseca ostane bez državne televizije.

Na pitanje novinara da li država bez državne televizije može biti kredibilan partner EU, Lajčak je izjavio da ne može zamisliti BiH bez javnog servisa.

“Ja ne mogu da zamislim BiH bez državne televizije. Imam najbolja iskustva sa državnom televizijom koja je profesionalna i kompetentna i puno znači za objektivno informisanje javnosti u BiH. Jednostavno ne mogu da zamislim da bi se taj problem ne bi mogao riješiti do početka našeg predsjedavanja Unijom i vjerujem da će političari uraditi sve što treba, jer to je služba koja je više nego potrebna”, izjavio je Lajčak.

Istakao je da je to pitanje bitno što prije staviti na dnevni red, a njegova iskustva sa bh. političarima, kako je kazao, pokazuju da se mnoga pitanja rješavaju u posljednjim trenucima.

“Moja iskustva s političarima u BiH je da mnoga pitanja rješavaju u posljednjim trenucima, ali ih rješavaju. Nije potrebno da čekamo do zadnjeg trenutka, bilo bi dobro da se počne već sada. Isto kao što je bilo sa, recimo, liberalizacijom viznog režima kada smo izgubili nepotrebno vremena da bi na kraju ispunili sve uslove, tako da želim da vjerujem da će i ovom slučaju biti tako”, poručio je šef slovačke diplomatije.

Upravni odbor BHRT-a u ponedjeljak je donio odluku da od 30. juna privremeno prekine produkciju i emitovanje programa. Ova odluke direktna je posljedica duga entitetskih emitera od 25 miliona KM: Radio-televizije Federacije BiH 16,5 miliona i Radio-televizije Republike Srpske 8,8 miliona KM.