specijalni predstavnik eu

Lajčak: S američkim partnerima tijesno radimo na pitanjima u vezi s BiH

UN-GENERAL ASSEMBLY-72ND SESSION-PRESIDENT-LAJCAK-INTERVIEW
UN-GENERAL ASSEMBLY-72ND SESSION-PRESIDENT-LAJCAK-INTERVIEW (180917) -- UNITED NATIONS, Sept. 17, 2018 (Xinhua) -- Miroslav Lajcak, President of the 72nd session of the United Nations General Assembly, speaks during an interview with Xinhua at the UN headquarters in New York, Sept. 11, 2018. Outgoing UN General Assembly President Miroslav Lajcak has said that he is "cautiously optimistic" about world peace but cautioned against undermining multilateralism. (Xinhua/Li Muzi) Li Muzi Photo: XINHUA/PIXSELL

EU, naveo je, ima direktan interes kada je sudbina njenog najbližeg susjedstva u pitanju. Promovira evropske vrijednosti i standard, te ulaže značajna sredstva da bi se pomogao razvoj regiona u skladu s evropskom perspektivom

Evropska unija vrlo tijesno sarađuje sa američkim partnerima s kojima dijeli iste prioritete i poglede na budućnost Bosne i Hercegovine, a ta saradnja od suštinskog je značaja u pokretanju BiH prema naprijed i provođenju reformi – poručio je specijalni predstavnik Evropske unije za zapadni Balkan Miroslav Lajčak.

On je za Politicki.ba kazao da je taj zajednički rad, na primjer, bio od ključnog značaja u podršci lokalnih lidera da, prije ljeta, postignu politički sporazum kojim se omogućava održavanje lokalnih izbora u Mostaru, prvi put nakon 12 godina.

– Kada ste aplicirali za članstvo u EU, februara 2016. godine, napravili ste veliki iskorak i stratešku odluku da se nedvosmileno zaputite na put integracije u EU. Od tada, Vijeće EU usvojilo je jasnu mapu puta, uključujući i 14 ključnih prioriteta za državu kako bi se kretala naprijed na tom putu. EU je snažno angažirana u BiH s ciljem podrške vlastima vaše zemlje kako bi proveli tu agendu. Naši ljudi na tome rade u Sarajevu, Banjoj Luci i Mostaru – rekao je Lajčak.

EU, naveo je, ima direktan interes kada je sudbina njenog najbližeg susjedstva u pitanju. Promovira evropske vrijednosti i standard, te ulaže značajna sredstva da bi se pomogao razvoj regiona u skladu s evropskom perspektivom.

– S novom Evropskom komisijom i visokim čelnicima EU, imamo jasno opredjeljenje, zapadni Balkan će biti u centru pažnje EU. Nova metodologija proširenja, kao i odluka da se otvore pregovori o pristupanju Albanije i Sjeverne Makedonije, koja je davno trebala biti donesena, imamo jasno svjedočenje da je naš interes za region obnovljen – rekao je Lajčak.

Komentarisao je povezivanje nezavisnosti Kosova sa bh. entitetom Republika Srpska, navodeći da dijalog Beograda i Prištine ima za cilj da doprinese stabilnosti cijelog regiona.

– Kao takav, mi očekujemo da svi politički lideri zapadnog Balkana aktivno podržavaju proces, a to znači i da se suzdržavaju od bilo kakvih izjava koje nepotrebno doprinose političkim podjelama i negativno utječu na dobrosusjedske odnose u region – naglasio je Lajčak te dodao da je, što se BiH tiče, pozicija EU uvijek bila jasna, da podržava suverenitet, teritorijalni integritet i političku nezavisnost.

U vezi sa izborima u Crnoj Gori kazao je da su bili miroljubivi i u takmičarskoj atmosferi.

– Izlaznost je bila visoka, a sve su pratili međunarodni i domaći promatrači, akreditirani pri Državnoj izbornoj komisiji. Ohrabrujuće je da je novoformirana koalicija potpisala dokument kojim potvrđuje vanjskopolitičku orijentaciju zemlje i evropski put. Očekujemo da ovo opredjeljenje bude jasno prezentirano u programu vlade – istakao je Lajčak.

Crna Gora je, kaže, daleko napredovala u procesu pristupanja EU.

– Spremni smo nastaviti raditi sa svim akterima u tom pravcu – poručio je Lajčak.