Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ministar

Lakić: U problem kompanije “Zrak” treba da se uključi i Pravobranilaštvo FBiH

Foto: Fena
Vedran Lakić

On je za sutra najavio naredni sastanak vezan za problem „Zraka“ te daljnje sastanke u kontinuitetu, u pokušaju razrješavanja aktuelne situacije u firmi

Na današnjoj sjednici Vlade Federacije Bosne i Hercegovine zaključeno je da u problem kompanije „Zrak“ u Sarajevu treba da se uključi i Pravobranilaštvo FBiH te urgira kod Kantonalnog suda u Sarajevu za odlučivanje po žalbi ove kompanije vezane za početak stečajnog postupka.

-Iskreno se nadamo da će to biti urađeno u kratkom roku kako ne bismo imali posljedice po firmu „Zrak“ i kako bismo išli u pravcu onoga što Vlada FBiH želi, a to je oporavak firme i nastavak rada – rekao je na pres-konferenciji, održanoj tokom sjednice Federalne vlade, ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić.

On je za sutra najavio naredni sastanak vezan za problem „Zraka“ te daljnje sastanke u kontinuitetu, u pokušaju razrješavanja aktuelne situacije u firmi.

Lakić je na pres-konferenciji prenio novinarima i narednu temu iz njegovog resora, o kojoj je također bilo riječi na sjednici Vlade, programom Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, vezanim za poticaje od ukupno 500.000 KM za nabavku električnih automobila za privatne firme te 500.000 KM za poticaje te namjene fizičkim osobama.

-Ovaj program smatramo vrlo interesantnim i aktuelnim kad je riječ o energiji te će uskoro biti objavljen i pozivam sve zainteresirane da iskoriste ova sredstva Vlade Federacije – kazao je Lakić.

Na pres-konferenciji se obratio i ministar rada i socijalne politike Adnan Delić govoreći o temama iz njegovog resora, koje su bile među tačkama dnevnog reda na sjednici Vlade.

On je najavio poticaj siromašnim domaćinstvima u Federaciji radi ublažavanja negativnih posljedica energetske krize. Ukupno 64,5 miliona KM granta od Evropske unije će biti usmjereno za pomoć za gotovo 110.000 domaćinstava iz najugroženije četiri kategorije – korisnike stalne socijlane pomoći, penzionere s primanjima do visine zagarantovane penzije, jednoroditeljske porodice te korisnike dječijeg doplatka.

-Koristimo priliku da zahvalimo Evropskoj uniji za ovaj grant i nadam se da će biti značajan u kontekstu ublažavanja negativnih posljedica energetske krize – rekao je Delić.

Druga tema iz njegovog resora odnosi se na inicijativu resornog ministarstva Vladi za izradu prvog strateškog dokumenta, demografske strategije razvoja i oporavka Federacije od vrlo negativnog trenda odlazaka u inozemstsvo ne samo mladih i radne snage, već kompletnih porodica, u potrazi za boljom budućnošću.

-Generalno, mi smo društvo koje stari i imamo velike izazove kad je riječ o dugoročnim planiranjima; smatramo da je ovaj dokument jedan od najvažnijih koje treba da donese Vlada u aktuelnom mandatu jer će nam olakšati donošenje određenih odluka u vezi sa stanjem i razvojem društva u svim segmentima – rekao je Delić.

Izrazio je nadu da će u izradu strateškog dokumenta biti uključeni faktori iz javnog i privatnog sektora, vladinog i nevladinog, akademske zajednice i drugi jer trenutno nema odgovarajućih domaćih podataka u vezi s brojem iseljenika i uglavnom se koriste pokazatelji međunarodnih institucija, inače veoma zabrinjavajući.

Delić se nada da će Federacija BiH što prije imati strateški dokument koji će omogućiti kreiranje odgovarajućih politika i ostanak mladih ljudi u svojoj zemlji, odnosno planiranje njihove budućnosti tu.

Na pres-konferenciji se tokom sjednice Vlade obratila i ministrica turizma i okoliša Nasiha Pozder te prenijela novinarima da je Vlada uputila u parlamentarnu proceduru predloženu strategiju razvoja turizma u FBiH do 2027. godine.

Taj dokument predviđa, po njenim riječima, rast i razvoj turizma i turističke ponude, razvoj novih proizvoda u toj djelatnosti i destinacijskog turizma, poboljšanje turističkih kapaciteta te kreiranje što boljeg poticajnog ambijenta za razvoj te djelatnosti.

Pozder je u kontekstu njenih trenutnih aktivnosti, najavila kontakte s predstavnicima USAID-a, Međunarodnog aerodroma Sarajevo, preduzeća ZOI ’84, premijerom Kantona Sarajevo i direktorom Turističke zajednice KS.

-U ovom trenutku govorimo o dovođenju britanskih turista – rekla je Pozder te najavila kontakte vezane za razvoj zimskog i ljetnjeg turizma, kao i školovanja mladih kadrova za turističku djelatnost.