zajednički koordinacioni tim

Larson: Nadamo se da će Sporazum poslužiti kao model za druge nivoe vlasti u BiH

sarajelija larson (1)

Sporazum je potvrda zajedničke opredijeljenosti spomenute tri institucije za ostvarivanje boljih rezultata u borbi protiv korupcije

Glavna kantonalna tužiteljica Sabina Sarajlija, šef Ureda za borbu protiv korupcije Kantona Sarajevo (KS) Erduan Kafedžić te predstavnik MUP-a KS potpisali su danas Sporazum o formiranju zajedničkog koordinacionog tima Tužilaštva KS, Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS i MUP-a KS – Uprave policije za rad po prijavama korupcije i koruptivnih aktivnosti u KS.

Potpisivanje Sporazuma pozdravio je Eric Larson, savjetnik u Uredu za borbu protiv korupcije KS, istaknuvši zadovoljstvo Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini što je pomogla u procesu uspostave integrisanog pristupa u istragama u borbi protiv korupcije.

– Nadamo se da će ovaj Sporazum poslužiti kao model i za druge nivoe vlasti u Bosni i Hercegovini. Ovo je bila incijativa lokalnih institucija i mi smo ponosni što smo pomogli u njenoj realizaciji – naglasio je Larson.

Sporazum je potvrda zajedničke opredijeljenosti spomenute tri institucije za ostvarivanje boljih rezultata u borbi protiv korupcije, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

Glavna kantonalna tužiteljica Sporazum je ocijenila kao dobar alat koji će unaprijediti saradnju među tim institucijama.

– Naša saradnja postoji od ranije, prijave Ureda smo tretirali sa posebnom pažnjom. Ovim sporazumom ćemo poboljšati i kvalitet prijava jer ćemo sada imati neposrednu komunikaciju u ranoj fazi ovog procesa. Vjerujem u ovaj dokument i nadam se da će sve institucije insistirati na njegovom provođenju. Vjerujem da u sinergiji možemo brže doći do kvalitetnijih optužnica što bi svakako vratilo povjerenje građana u rad institucija – naglasila je Sarajlija.

Iz MUP-a KS su izrazili uvjerenje da ovaj sporazum neće ostati samo na papiru te da će uskoro biti i vidljivi rezultati.

Kako se u saopćenju navodi, u Sporazumu su navedeni detalji, aktivnosti i procedure postupanja po prijavama koje imaju elemente krivičnog djela korupcije, te da će takve prijave biti odmah, po primitku, zajednički analizirane sa aspekta MUP-a KS, Tužilaštva KS i Ureda, kao i da dokument predviđa integrisanu istragu uz visok nivo koordinacije.

– Današnji Sporazum je jedna od konkretnih aktivnosti realiziranih uz pomoć Erica Larsona na čemu mu se još jednom zahvaljujem. Uime Ureda, mogu garantirati da ćemo u potpunosti provoditi sve navedeno u Sporazumu. Pozivam kolege iz drugih kantona i drugih nivoa vlasti da na ovakav način formaliziraju procese koji su od vitalnog značaja za zaštitu ljudskih prava i demokratiju i vladavine prava – poručio je Kafedžić, navodi se u saopćenju.