Ured protiv korupcije KS

Larson: U borbi protiv korupcije potrebno zalaganje svih nivoa vlasti

korupcija larson (1)

Istakao je da je Ambasada SAD u BiH spremna da pomogne u toj borbi te najavio mnoge aktivnosti

Bivši međunarodni tužilac Tužilaštva BiH i bivši savjetnik za pravosuđe u Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori Eric Larson danas je stupio na dužnost savjetnika u Uredu za borbu protiv korupcije Kantona Sarajevo.

– Drago mi je vratiti se u Sarajevo. Radim preko 35 godina u pravosuđu s naglaskom na sprečavanje i borbu protiv korupcije. Pružat ću podršku bh. kolegama koji poduzimaju aktivnosti na identifikaciji, sprečavanju i borbi protiv korupcije – kazao je Larson

Istakao je da je Ambasada SAD u BiH spremna da pomogne u toj borbi te najavio mnoge aktivnosti.

– Moje imenovanje je samo jedna od mnogih incijativa da pružimo spektar podrške. U konačnici, ovo je vaša borba. Da bi BiH da bi bila uspješna u borbi protiv korupcije potrebno je zalaganje svih nivoa vlasti u cijeloj državi – dodao je.

Građane je pozvao da prijavljuju korupciju nadležnim institucijama širom BiH, a svim institucijama i agencijama poručio da imaju ključnu ulogu da prijavljuju korumpirane službenike, te dodao da se takav sistem mora uspostaviti na svim nivoima vlasti.

– Policija i tužilaštvo moraju istraživati i procesuirati sistemsku korupciju. Sjedinjene Američke Države su spremne. Ja sam spreman – poručio je.

Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić je kazao da s ponosom može reći da i ovaj događaj, ali i rezultate koje Ured postiže, pokazuju opravdanost ovakvog poteza.

– Vlada Kantona Sarajevo je opredijeljena da joj treba ovakav tim i ovakav ured. Ovo je specifična institucija, s jedne strane djeluje u okviru sistema, ali s druge strane djeluje i kao samostalna i prilično je samostalna, što je uređeno zakonom – rekao je Nenadić.

Kazao je da je Vlada KS razmatrala rana upozorenja koje je Ured prezentirao i dao na razmatranje, istakavši da je to značajno preventivno djelovale na način da su institucije u KS shvatile da neke podrške u nabavkama ne mogu izaći iz okvira kako je to propisano propisima o javnim nabavkama.

– Ured je također nadležan i za upravljanje kvalitetom, što nam je veoma značajno u jačanju određenih standarda za kvalitetu funkcioniranja institucija u Kantonu Sarajevo – rekao je Nenadić.

Otpravnica poslova Ambasade SAD-a u BiH Ellen Germain je kazala da su američka vlada i narod posvećeni BiH koja ima svoje mjesto među demokratskim zemljama Evrope i koja svojim građanima ulijeva optimizam za budućnost.

– Taj optimizam će biti vidljiv kada svi nivoi u BiH budu radili u korist građana, a ne u korist uskih ličnih interesa, džepova političara ili njihovih stranaka. Građani BiH kao i svi građani svijeta zaslužuju kvalitetnu upravu, da imaju povjerenja da javna sredstva, novac koji proizvode svojim radom, bivaju korištena za poboljšanje njihove svakodnevnice – istakla je.

Kazala je da su prepreke za bolji život građana BiH korumpirani političari, pravosudni sektor pod utjecajem političkih interesa, novinari kojima se prijeti zbog izvještavanja od korupcije, javne službe koje se služe za promociju ili odbranu ličnih i političkih interesa, javna preduzeća pod kontrolom, te političari koji daju prednost promociji etničkih podjela da bi zadržali kontrolu, a ne kvalitetnu upravu.

– Mi ne dajemo samo verbalnu, nego i konkretnu podršku. I nadam se da ćemo ovakve urede imati širom Bosne i Hercegovine. Eric Larson će svoj posao obavljati u Kantonu Sarajevo i biti resurs ne samo ovog ureda, nego i organizacija i pojedinaca širom BiH koji su posvećeni poštenoj vlasti i borbi protiv korupcije – rekla je.

Šef Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS Erduan Kafedžić kazao je da je korupcija tema koja je sve prisutnija u javnosti, ali je pitanje koliko smo svjesni koliko zapravo korupcija šteti društvu.

– Smatram da je korupcija najveći problem našeg društva i prepreka u prosperitetu. Na ovaj problem se može odgovoriti samo sistemskm rješenjima. Formiranjem tima za borbu protiv korupcije počinje sistemtska borba protiv korupcije. Danas imamo Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom u Kantonu Sarajevo za borbu kao prvu i jedinu profesionalnu instituciju u BiH sa značajnim pravnim i radnim instrumentima za rad- kazao je Kafedžić.

Istakao je da je ovaj Ured do danas izdao 227 prekršajnih naloga zbog kršenja obaveza godišnjeg prijavljivanja imovine za nosioce javnih funkcija. Najavio je i vršenje kontrole svih javnih nabavki od početka naredne godine, kao i druge propisane aktivnosti koje ovaj ured radi.