Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Lasić: Opstrukcija gradnje autoputa u područima gdje su Hrvati većina

autoput

Ministar saobraćaja i komunikacija Federacije BiH /FBiH/ Denis Lasić tvrdi da nije završen tender za gradnju dionice auto-puta na Koridoru 5C između Međugorja i Počitelja, te mosta u Počitelju, zbog opstrukcije radova na područjima u kojima su, tvrdi, Hrvati većina.

“Od brzine realizacije ovog projekta zavisiće hoće li među partnerima u FBiH doći do razlaza ili saradnje, s obzirom na dosadašnju praksu opstrukcije”, rekao je Lasić za “Večernji list”, izdanje za BiH i dodao da će Evropska investiciona banka /EIB/ poništiti tender za izgradnju ove dionice čija je vrijednost oko 100 miliona eura.

Lasić je podsjetio da je tender za gradnju ove dionice raspisan 2014. godine, a od tada su u preduzeću “Auto-ceste” promijenjena četiri direktora od kojih neki nisu namjeravali ovaj tender završiti na zakonit i transparentan način.

Prema njegovim riječima, zbog svega ovoga stav EIB-a je da ugovor bude poništen i ponovljen.

Direktor preduzeća “Auto-ceste” Adnan Terzić rekao je da već od 1. augusta moraju imati potpisan ugovor sa izvođačem radova.

Cijeli posao je dodijeljen kompanijama “Euroasfalt” iz Sarajeva i “Štrabag”, a konzorcij kompanije “Hering” iz Širokog Brijega i zagrebačkog “Konstruktora” tvrdi da su imali nižu cijenu za 14 miliona eura.

Prema pisanju lista, otkako se prije 19 godina počelo raditi na izgradnji Koridora “5C”, bošnjačke vlasti su sistematski opstruisale izgradnju na području Hercegovine.