Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Latinović: Ministarstvo finansija RS-a želi Gradišci da uskrati sredstva EIB-a

zoran latinovic

Načelnik Opštine Gradiška Zoran Latinović optužio je Ministarstvo finansija Republike Srpske (RS) da se bavi traženjem opravdanja da Gradišci uskrati 672.000 eura grant sredstva Evropske investicione banke koja pripadaju toj općini u okviru “Projekta Vodovod i kanalizacija”, a na osnovu Odluke Delegacije Evropske komisije u Bosni i Hercegovini.

Latinović ističe da se Ministarstvo finansija RS-a poziva na Pravila plasmana grant sredstava, kao interni akt Tima za upravljanje projektima, koji nije objavljen u Službenom glasniku i nema nikakvu pravnu snagu.

On je ocijenio „šokantnim“ saopćenje Ministarstva finansija RS, u kome je označen kao krivac samo zato što je zatražio grant sredstva Evropske investicione banke koja pripadaju opštini Gradiška u okviru “Projekta Vodovod i kanalizacija”, ističući da je to definitivno pokazalo da ovo ministarstvo nije nadležno za finansijsku stabilnost RS i njenih građana, „već za obmanjivanje javnosti lažima i podvalama u funkciji najcrnje politikantske propagande“.

Latinović podsjeća da Skupština opštine Gradiška se pozitivno izjasnila i prihvatila kreditno zaduženje po “Projektu Vodovod i kanalizacija”, a njegov separatni dio su i grant sredstva koja pripadaju toj lokalnoj zajednici kao sufinansijeru i partneru u ovom projektu.

-Potpuno je besmisleno da se Skupština opštine ponovno izjašnjava o prihvatanju finansijskih sredstava koja se doniraju u sklopu projekta i kreditnog zaduženja o kome se već ranije izjasnila, naveo je Latinović u saopćenju.

Ministarstvo finansija RS-a saopćilo je prethodno da od početka realizacije projekta “Vodovod i kanalizacija u Srpskoj”, nije postojao nijedan problem u primjeni na nivou lokalne zajednice, izuzev u slučaju općine Gradiška, čiji načelnik Zoran Latinović nije uspio da osigura odluku Skupštine opštine o prihvatanju grant sredstava.