Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Lavić: Obilježavanje 9. januara je otvoreno nepriznavanje državne vlasti BiH

lavic

Ovo što se pokušava obilježiti kao 9. januar je rezultat protudržavnog i protuzakonitog djelovanja političke opcije koju je zastupao tadašnji SDS i koja je potaknuta Miloševićevim režimom da se ustavni poredak BiH uruši. Rezultat toga je 1995. godine entitet RS – ocijenio je danas jedan od uvodničara redovne sesije Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 profesor Senadin Lavić.

Govoreći o temi “Do kada rušenje svakog ustavnog poretka BiH?” povodom 9. januara, koji je kao Dan RS jučer proslavljen u Banja Luci, Lavić je ustvrdio da 9. januar treba shvatiti kao početak otvorenog nepriznavanja državne vlasti BiH.

– Oni koji ne poštuju odluke Ustavnog suda kad-tad će ih morati poštovati, jer su one obavezujuće za sve, pa i za predsjednika RS Milorada Dodika i sve njegove saradnike. Republika Srpska nije država srpskog naroda u BiH. Srbi imaju pravo na kulturni identitet, svoj jezik i historiju, ali nije pošteno da se uzme drugim ljudima sloboda, u Srebrenici, Foči, Rogatici, Bratuncu, Zvorniku, Janji,….da biste vi bili slobodni – poručuje Lavić.

Predsjednik Kruga 99 Adil Kulenović pozvao je na zaustavljanje separatističkih tendencija u BiH na način da se prisile susjedne države da priznaju suverenitet, a ne samo teritorijalni integritet BiH.

Uvjeren je da će nakon današnje sesije biti obnovljen zahtjev da lideri Bakir Izetbegović i Fahrudin Radončić razmotre i pokrenu obnovu tužbe protiv Srbije za agresiju i genocid u BiH.

– Ovo nije puko političko pitanje. To je pitanje odbrane suvereniteta BiH, jer se on više od 20 godina negira – kazao je Kulenović.

Penzionisani novinar Muhamed Mujkić potcrtao je da entitet Republike Srpske čine Srbi, Hrvati, Bošnjaci i ostali, navodeći da se rušenje ustavnog poretka nastavlja i danas, jer se “uporno insistira da je Dan Republike Srpske – praznik entiteta u novije vrijeme”.

Smatra da o tome govori činjenica da “član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić izjednačava Dan RS-a s Danom nezavisnosti BiH proglašavajući da je 1. mart – federalni praznik”.

Osim razmatranja ove teme, članovi Kruga 99 današnju sesiju posvetili su bivšoj predsjednici Ustavnog suda BiH i predsjednici Suda časti Kruga 99 Hatidži Hadžiosmanović-Mahić, koja je preminula krajem prošle godine.