naša stranka

Lavrov dokazao da su interesi Rusije direktno suprotstavljeni interesima BiH

lavrov

Bosna i Hercegovina ne smije biti arena za bilo čija globalna politička prepucavanja, pa tako ni ruska. Otud je odluka Džaferovića i Komšića da se danas ne sastanu s njim ispravna

Sergej Lavrov je upropastio možda i posljednju priliku da pokaže kako ruski uticaj u BiH nije maligan. Sad je više nego jasno da su ruski interesi na Balkanu direktno usmjereni protiv interesa BiH. Njegova posjeta, na 25. godišnjicu potpisivanja Dejtona, desila se s isključivim ciljem ponižavanja institucija naše zemlje i bilo kakvog napretka koji smo od tada postigli.

Bosna i Hercegovina ne smije biti arena za bilo čija globalna politička prepucavanja, pa tako ni ruska. Otud je odluka Džaferovića i Komšića da se danas ne sastanu s njim ispravna.

Međutim, odluka Bisere Turković, ministrice vanjskih poslova BiH, da se sastane s Lavrovom je nešto što je, najblaže rečeno, iznenađujuće. Ako se već odlučila za susret s Lavrovom, onda je gostu s lošim namjerama trebala uputiti i zamjerke građana, ali i većeg dijele bh. političara još od sinoć prisutne u javnosti. Nasuprot tome, ona je predstavila odnose između Rusije i BiH kao dobre te još izrazila očekivanje da će Rusija podržati sve dokumente koji su usaglašeni na nivou BiH.

To uključuje i euroatlantske integracije. Svima je jasno ne samo da Rusija to neće podržati, već i da će praviti opstrukcije na tom putu. Također, nema dobrih odnosa s onima koji ne poštuju institucije i simbole ove zemlje, a svojim nediplomatskim ponašanjem Lavrov je upravo to pokazao.