Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Istočno Sarajevo

Lavrov: Svaki pokušaj rušenja Dejtonskog sporazuma može izazvati najozbiljnije posljedice

Mi smo bili jednakog mišljenja danas, imamo zajednički stav da je Dejton temelj funkcionisanja BiH. poručio je Lavrov

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je večeras u Istočnom Sarajevu da Republika Srpska i Rusija imaju veoma dobru ekonomsku saradnju koja se realizuje kroz niz projekata, te da nema nijednog otvorenog pitanja,

Dodik je na konferenciji za novinare nakon sastanka sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom napomenuo da je veoma simbolično što je Lavrov došao na dan potpisanja Dejtonskog sporazuma, iako to nije bilo planirano jer je trebalo da dođe ranije.

Dodik je ukazao da Dejtonski sporazum nije napravljen da bi bio promijenjen, bez saglasnosti dva entiteta i tri naroda.

“Mi smo godina izražavali protivljenje međunarodnom intervencionizmu, a danas tražimo da Kancelarija visokog predstavnika bude ukinuta, a ne da se produžava mandat i agonija koju ovde predstavljaju”, poručio je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Ministar inostranih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov izjavio je da Rusija podržava principe Dejtonskog sporazuma i poziva sve da poštuju ovaj sporazum, te da svaki pokušaj njegovog rušenja može izazvati najozbiljnije rizike i posljedice.

“Prije 25 godina je potpisan Opšti okvirni sporazum za mir u BiH, Dejtonski sporazum. Mi smo bili jednakog mišljenja danas, imamo zajednički stav da je Dejton temelj funkcionisanja BiH, treba poštovati njegove temeljne principe, ravnopravnost tri konstitutivna naroda i dva entiteta”, izjavio je Lavrov.