Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zagađenje Spreče

“Lažemo sami sebe”: Užasni prizori stižu iz lukavačkog GIKIL-a

gikil

Na fotografijama je prikazano mjesto u koje se taloži amonijačna voda koja prema stavu Tužilaštva završava u rijeci Spreči

Nakon što je Istražni tim Kantonalnog tužilaštva TK izdao saopštenje u kojem tvrde da se amonijačna voda i dalje taloži i rasipa po samom kombinatu, lukavački portal Sodalive od zabrinutog uposlenika kompanije dobio je nekoliko fotografija kako to sve izgleda.

Na fotografijama je prikazano mjesto u koje se taloži amonijačna voda koja prema stavu Tužilaštva završava u rijeci Spreči.

Tužilaštvo tvrdi da se voda taloži u napuštene kanale i podrumske prostorije ugašenih koksnih baterija, koje zazuzimaju značajan dio površine kompleksa, a i dalje se dio te vode ispušta u Spreču.

Pismo prenosimo u nastavku, zajedno sa fotografijama:

– Molim vas objavite ove fotografije koje pokazuju kako se taloži amonijačna voda i šta sve ne, pa me zanima mišljenje šta drugi misle o tome? Jel treba da šutimo i lažemo jedni druge i zašto naši sindikalci šute mjesecima i mažu oči? Uposlenik sam GIKIL-a, ali ovi “branitelji” GIKIL-a uz poruke: “gikil do groba” , “ne damo gikil” lažu sami sebe. Ne bih ovo poslao da me “branitelji” Hajro, Mirsad i ostali nisu iznervirali, pa evo neka narod prosudi da li je ovaj način rada dugovječan i kome takav odgovara. Noći provodimo u ovom otrovu radeći sve što se traži, dok nas za zdravlje niko i ništa ne pita. Volim svoju fabriku i želim joj sve najbolje, ali da radi po propisima i zakonima ove države, da se modernizuje i uredi zbog moje i sigurnosti mojih kolega.

Isto tako volim i borim se i za svoje zdravlje i zdravlje svoje porodice, komšija i prijatelja više od bilo kakvog novca koji dobijamo tj. zaradimo. Zapitajte se drage kolege radnici, jel se osjećate sigurno na vašim radnim mjestima, jesu li kratkoročna primanja vrijedna vašeg zdravlja i zdravlja naših porodica? Jedini krivac za ovo stanje je naša uprava i od njih treba da tražimo odgovore i rješenja, a ne da se preko nas igraju visoke politike mnogi pojedinci. GIKIL-u što prije treba pomoći, a ovo sigurno nije način, stoji u pismu radnika.