BiH

Kod Bihaća

Lazić: Zatvaranje kampa Lipa ogroman teret za Crveni krst BiH

18/12/2020

Ponavljamo da se moraju pridržavati mjera da osiguramo svaku kariku u lancu humanitarne podrške za migrante, ali i za lokalno stanovništvo

Društvo Crveni krst/križ BiH (DCK BiH) zabrinuto je zbog činjenice da uposlenici Međunarodne organizacije za migracije (IOM) sutra napuštaju prihvatni kamp na lokalitetu Lipa kod Bihaća posebno stoga jer bi to značilo i dodatno opterećenje za njih koji, putem svojih organizacija i struktura, vode računa o migrantima izvan centara.

– To će biti otežavajuća okolnost i ogroman teret za Društvo CK BiH, posebno za CK USK, jer to znači dodatnih 1.300 ljudi izvan migracijskih centara. Da li ćemo moći zadovoljiti sve te potrebe to je pitanje i za državu, koja treba da se uključi u odgovoru na novonastalu situaciju. Također, Međunarodna organizacija za migrante dobiva novac od EU, ali ga ne troši za migrante izvan migracijskih centara. Apeliram na državu da se uključi u taj proces, jer ovakvo je stanje samo u BiH. Uglavnom države, uz pomoć Crvenog krsta, provode proces brige o migrantima, a međunarodne organizacije (kao što je IOM i Dansko vijeće za izbjeglice) budu partneri. Međutim, kod nas je obrnut slučaj – naglasio je za Fenu generalni sekretar Društva Rajko Lazić.

Kaže da su u kontaktu sa partnerima, sestrinskim organizacijama koje djeluju u BiH (Turski Crveni polumjesec, Švicerski crveni krst, Italijanski crveni krst), a obavijestili su ih kao i Međunarodnu federaciju Crvenog križa o najavama za zatvaranje centra u Lipi.

– Turski Crveni polumjesec obavijestio nas je da će uputiti tri šlepera pomoći za migrante, koji se nalaze u BiH. Pomoć se sastoji u odjevnim predmetima, obući i sredstvima za higijenu. Bitno nam je da naše osoblje, uključeno u mobilne timove, bude što bolje zaštićeno, a i da imamo kontinuitet u pružanju pomoći migrantima koji žive u teškim uvjetima – istaknuo je na Međunarodni dan migranata.

Lazić kaže da su u ovoj godini 80.203 osobe dobile neku od usluga (prva pomoć, psihosocijalna podrška, hrana, higijenske potrpštine…) mobilnih timova Društva Crvenog krsta/križa BiH. Ističe da dosad nisu imali slučajeva zaraze virusom korona među osobljem i volonterima Društva, angažiranim u mobilnim timovima.

– Ponavljamo da se moraju pridržavati mjera da osiguramo svaku kariku u lancu humanitarne podrške za migrante, ali i za lokalno stanovništvo. Ovo je teško vrijeme u kojem Crveni krst djeluje na nekoliko linija. Imamo odgovor na migrantsku krizu, kao i na Covid-19. Imamo i javne kuhinje, u okviru naše strukture, kao i aktivnosti pomoći starijim osobama – istaknuo je.

Organizacije Crvenog križa, iz godine u godinu, u sve su većem izazovu. Traže i podršku od države i drugih nivoa vlasti. U periodu do kraja kalendarske godine planiraju, kaže Lazić, prezentirati njihov doprinos u odgovoru na migransku krizu i Covid-19.

Društvo je u ovoj godini, zahvaljujući pomoći Međunarodne federacije Crveni križ Crveni polumjesec, osiguralo opremu za hitni operativni centar. Nakon toga i novac za nabavku opreme za uspostavljanje hitnog operativnog centra, na nivou entitetskih organizacija i Brčko Distrikta. Do januara naredne godine, trebalo bi da ih imaju 19 na različitim lokalitetima u BiH.

Mobilni timovi Društvo Crveni krst/križ BiH, putem svojih organizacija i struktura i uz podršku međunarodnih organizacija, osiguravaju dnevne obroke, higijenske potrepštine, obnavljanje porodičnih veza, pružaju psihosocijalnu podršku, kao i upozoravanje na opasnost od mina. Pokušavaju pružiti kontinuiranu pomoć za migrante u pokretu, što je posebno teško osigurati u zimskim uvjetima.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.