Sead Kreštalica, sramota bh. pravosuđa

Lažirao dokaze u slučaju ubistva Dženana, Mirzi Hatiću je “završio ono”, a sada je nagrađen visokom funkcijom

krestalica sead
FOTO: Arhiva

Istog dana kada je sud oslobodio Seferoviće, predloženo unapređenje postupajućeg tužioca u slučaju Dženan Memić. Odluku o imenovanju Kreštalice VSTV bi trebao donijeti naredne sedmice. Kreštalica disciplinski kažnjavan zbog veza sa sarajevskim kriminalcem Mirzom Hatićem

Disciplinski kažnjavani tužilac Sead Kreštalica, koji je poznat po tome što je upropastio i slučaj ubistva Dženana Memića, naredne bi sedmice trebao biti imenovan za vd zamjenika glavnog tužioca Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, saznaje Žurnal.

“Prije dva dana u VSTV-u je iz Kantonalnog tužilaštva Sarajevo dostavljen prijedlog da se Kreštalica imenuje za vršioca dužnosti zamjenika glavnog tužitelja Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo”, potvrdio nam je izvor iz Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH.

I u Kantonalnom tužilaštvu Sarajevo su nam kazali da je Kreštalica predložen za vd zamjenika glavnog tužitellja, tvrdeći da postoje valjani “argumenti za njegovo imenovanje”.

ONO SMO ZAVRŠILI

O sposobnostima Seada Kreštalice najbolje svjedoče predmeti na kojima je bio angažovan kao tužilac Kantonalnog tužilaštva Sarajevo i zbog kojih je bio disciplinski kažnjavan.

“Ej, ono smo završili sve. Ostalo je još ovo samo, pa ćemo ovo”, kazat će Sead Kreštalica u telefonskom razgovoru sa majkom sarajevskog kriminalca Mirze Hatića protiv kojeg je tada zastupao optužnicu podignutu 2008. godine.

Prije razgovora s majkom, Kreštalica je u prisustvu svjedoka o ovom predmetu u kafani razgovarao i sa ocem Mirze Hatića. Tada je kazao da će “skinuti dvije tačke optužnice” protiv ovog sarajevskog kriminalca čije se ime u kaznenim evidencijama pominje najmanje 20 puta. Hatić je, između ostalog, osuđivan zbog pokušaja ubistva, ugrožavanja sigurnosti, iznuda, nedozvoljenog držanja oružja i organiziranog kriminala.

No, prije nego je Kreštalica preduzeo konkretne poteze, reagirao je Ured disciplinskog tužioca VSTV-a koji je 2011. godine zatražio razrješenje tužitelja Kreštalice. Odlukom Prvostepene disciplinske komisije iz oktobra 2011. godine Kreštalica je suspendiran do okončanja postupka, ali je u aprilu 2012. godine Drugostepena komisija VSTV-a ukinula odluku o suspenziji, te je tužitelj kažnjen smanjenjem plaće u iznosu od 20 posto u trajanju od godinu dana. Tako je VSTV odlučio da Kreštalica i ubuduće bude kantonalni tužilac u Sarajevu, gdje je kasnije postao jedan od najodanijih kadrova bivše glavne kantonalne tužiteljice Dalide Burzić.

SLUČAJ MEMIĆ

Upravo će Sead Kreštalica kasnije postati i postupajući tužilac u slučaju Dženan Memić, gdje je Kantonalno tužilaštvo Sarajevo neosnovano optužilo Ljubu i Bekriju Seferovića da su izazvali saobraćajnu nesreću u kojoj je stradao dvadesetjednogodišnji mladić. I upravo na dan kada je Kantonalni sud u Sarajevu oslobodio Seferoviće svih optužbi Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu u slučaju Memić, VSTV-u je dostavljen prijedlog da Kreštalica bude unaprijeđen za vd zamjenika glavnog tužioca.

Ranije je, podsjećamo, VSTV unaprijedio i Dalidu Burzić koja je, unatoč tužbi UDT-a da je neprofesionalno postupala u slučaju Dženan Memić, imenovana za sudiju Suda BiH. U disciplinskom postupku Dalida Burzić je ekspresno oslobođena bilo kakve odgovornosti za propuste u istrazi slučaja “Dženan Memić”. Tako će, formalno, dvoje tužilaca koji su bili involvirani u slučaj Memić biti unaprijeđeni u pravosudnoj zajednici.

Sead Kreštalica bi, prema planu VSTV-a trebao preuzeti zamjeničku poziciju na kojoj je donedavno bila Anika Kešelj. Upravo je Anika Kešelj bila vršilac dužnosti glavne kantonalne tužiteljice u Sarajevu, nakon što je VSTV Dalidu Burzić imenovao za sutkinju Suda BiH.

Obavljajući funkciju vd glavne tužiteljice Anika Kešelj je postala poznata zbog činjenice da je obmanula javnost da Tužilaštvo Kantona Sarajevo, odnosno Dalida Burzić nikad nije pisala nikakve urgencije za rješavanje predmeta Alešević koji je bio preteča slučaja poznatog kao potkivanje u kojem je glavni akter bio predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija. Zbog svog angažmana, Anika Kešelj je ubrzo nagrađena imenovanjem na poziciju federalnog tužioca, a prema informacijama Žurnala, ona bi trebala biti imenovana i za članicu VSTV-a nakon što Slavi Lakiću istekne drugi mandat. Naime, Lakić je u VSTV-u predstavnik Federalnog tužilaštva. Kako je uspostavljeno pravilo da Federalno tužilaštvo u VSTV-u može zastupati samo federalni tužilac srpske nacionalnosti, kao nasljednica Slave Lakića po automatizmu se nameće – Anika Kešelj.