LDP: Milorad Dodik je najveća prijetnja miru u regionu

President of the Republika Srpska, Milorad Dodik, arrives to the ceremony marking the official commissioning of 300 MW coal-fired power plant in Stanari near Doboj
FOTO: Reuters

Nakon posljednjih medijskih istupa Milorada Dodika, oglasila se i Liberalno-demokratska partija (LDP) iz Srbije, čije saopćenje prenosimo u cjelosti:

– Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, svojim posljednjim izjavama pokazuje da je najveća prijetnja miru u regionu i to mnogo veća i opasnija nego oni sa kojima smo se u bliskoj prošlosti sukobljavali i sa kojima danas pregovaramo o miru.
Umjesto da objasni građanima Republike Srpske zašto su plate koje primaju manje u odnosu na ostale dijelove Bosne i Hercegovine i zašto je društvo u Republici Srpskoj pojela korupcija, Dodik opet priča o granicama, podjelama, srpskim nacionalnim interesima kao da nas je ta poltika malo koštala u prošlosti, pa je potrebna repriza pakla.

Svaka kampanja koja se vodi na nacionalističkoj osnovi i svaki mandat koji se tako dobije na kraju se završi sukobima, a Dodik očigledno svoju političku budućnost vidi u vođenju nekih novih ratova, povlačeći za sobom sve, pa i građane Srbije.

Poslije poništavanja Izveštaja o stradanju Bošnjaka u Srebrenici, koji je donijela Narodna skupština Republike Srpske, Dodik se proglasio zaštitnikom svih Srba u regionu, pa tako promoviše ponovno oživljavanje ideje o „Velikoj Srbiji“, sa namjerom, kako sam kaže, da se u isto vrijeme rješavaju problem Kosova, status Republike Srpske, kao i život Srba u zemljama u kojima funkcionišu kao nacionalne manjine.

Regionu je potreban mir, a ne političari koji svoje preživljanje na sadašnjim pozicijama vezuju za propale ideje srpskog ekstremnog nacionalizma.
Griješe oni koji ovakvog Dodika u Srbiji danas podržavaju, jer svaki Dodikov potez očigledno samo jača njegovu unutrašnju poziciju u Republici Srpskoj, dok će cijenu njegove politike, kao po običaju, platiti Srbija i njeni građani.

Umjesto ideja o zaštiti srpskih nacionalnih interesa u regionu otvaranjem novih konflikata, potrebno je boriti se da svi građani srpske nacionalnosti imaju tretman i uslove kako je i predviđeno zakonima država u kojima žive i da svoja prava ostvaruju u skladu sa sopstvenim interesima.
Njima ne treba tutor, pošto se svaka briga o Srbima izvan Srbije – koja je vođena u prošlosti od strane Beograda ili nekog drugog centra – završila ratom i stradanjem onih koji su bili najmanje odgovorni za ono što se dogodilo njima i njihovim porodicama.
Ovakve ideje nužno ohrabruju iste takve organizacije i pojedince među drugima narodima, što je najčešće samo uvod u ono mnogo gore što se može da se desi ako se već danas ne suzbiju probuđeni snovi o nekakvom srpskom ujedinjenju sa sve crtanjem novih granica, kao da nam je malo bilo patnje prethodne tri decenije u kojima je „pukla kičma“ svakom građaninu ove zemlje, koja na kraju bude i utočište svih onih koji se igraju ratom i ljudskim životima.

Region i Srbija moraju što prije da uđu u Evropsku uniju i NATO, kao što moraju da rješavaju i sva otvorena pitanja kompromisom koji pruža šansu miru. Očuvanje Bosne i Hercegovine, kroz reformisanu državu, uz uvažavanje stvari koje su se desile od Dejtonskog sporazuma, rješavanje kosovske krize putem trajnog dogovora Beograda i Prištine, kao i uspjeh referenduma u Makedoniji otvaraju vrata regionu ka modernim i savremenim društvima.
Ne smijemo propustiti te prilike koje nam se neće više pružati, jer svijet je suviše zauzet sopstvenom sudbinom da bi imao snage da se opet uključuje u naše sukobe, poručili su iz LDP-a.