Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Stiže velika promjena vremena

Ledeni val nam donosi snijeg, ne zna se koliko će trajati

kisa-kisobran snijeg vrijeme

Nakon utorka u Evropu stiže val hladnoće s Arktika, javlja Severe Weather Europe. Znatno niže temperature prvo će zahvatiti centralnu Evropu, a potom će se proširiti i na Balkan

U Hercegovini i zapadnim područjima Bosne očekuje se pretežno oblačno vrijeme, u ostatku BiH sunčano.

U ostatku BiH bit će uglavnom sunčano uz umjerenu oblačnost. U jutarnjim satima i tokom prijepodneva ponegdje u Hercegovini, na zapadu i sjeveroistoku Bosne je moguća slaba i kratkotrajna kiša.

Puhat će vjetar slab do umjeren južni i jugozapadni. Jutarnja temperatura od 3 do 9, na jugu i sjeveru zemlje od 7 do 11, a dnevna od 11 do 18 stepeni.

U Sarajevu će prijepodne preovladavati umjereno do pretežno oblačno. U ostatku dana bit će sunčanije. Jutarnja temperatura oko 3, a dnevna oko 12 stepeni.

Prognoza za naredne dane

U ponedjeljak će u većem dijelu naše zemlje pretežno oblačno vrijeme. Tokom dana povremena i slaba kiša je moguća ponegdje na sjeveru i zapadu Hercegovine. Vjetar slab do umjeren jugozapadni. Jutarnja temperatura od 3 do 8, na jugu, sjeveru i sjeverozapadu zemlje do 13, a dnevna od 11 do 18 °C.

U utorak se očekuje pretežno oblačno vrijeme. Poslije podne sa kišom u nižim područjima, a u višim susnježica i snijeg. Prema kraju dana i u večernjim satima i u nižim područjima centralne, istočne i zapadne Bosne očekuje se susnježicu i snijeg. Jutarnja temperatura od 3 do 9, na jugu, sjeveru i sjeverozapadu zemlje do 13, a dnevna od 9 do 14 °C. Pad temperature tokom poslijepodneva i noći.

U srijedu će  biti pretežno oblačno vrijeme sa snijegom i susnježicom u centralnim, istočnim, zapadnim područjima Bosne, kao i na sjeveru i istoku Hercegovine. U ostataku Bosne očekuje se kiša. Jutarnja temperatura od -4 do 2, na jugu od 0 do 4, a dnevna od 0 do 6, na jugu od 4 do 10 °C.

U četvrtak će u Bosni biti umjereno do pretežno oblačno vrijeme, a u Hercegovini pretežno vedro. Jutarnja temperatura od -9 do -3, na jugu od -3 do 2, a dnevna od -2 do 4, na jugu od 3 do 9 °C.

Ledeni val s Arktika i snijeg

Servis Severe Weather Europe najavljuje kako će dane pred nama diljem južne i centralne Europe, ali i na Balkanu, obilježiti “ekstremne temperature”. Penjat će se i do 20 Celzijevih stepeni, što je i do 15 stepeni toplije od prosjeka za ovo doba godine.

Ali, takvo će vrijeme potrajati samo do utorka.

Nakon utorka u Evropu stiže val hladnoće s Arktika, javlja Severe Weather Europe. Znatno niže temperature prvo će zahvatiti centralnu Evropu, a potom će se proširiti i na Balkan.

Severe Weather Europe najavljuje i velike količine snijega u Alpama, a ne isključuju da će ga biti i na zapadnom Balkanu, u Njemačkoj, Francuskoj, Češkoj i Poljskoj.

Meteorolozi zasad ne predviđaju koliko će trajati ovaj ledeni val.