Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Lejletu-l-kadr: Noć bolja od hiljadu mjeseci obilježava se širom BiH

BiH

lk-beg-dzam-reis-08-2013-1

Muslimani večeras, 27. noć mjeseca ramazana obilježavaju jednu od najvažnijih noći u islamskom kalendaru, noć Lejletu-l-kadr.

Za tu se noć vjeruje da je skrivena u zadnjih deset dana mjeseca ramazana, ali prema rasprostranjenom mišljenju to je 27. noć.

Centralna manifestacija obilježavanja Lejletu-l-kadr u Bosni i Hercegovini održava se u Gazi-Husrev begovoj džamiji u Sarajevu, poslije teravih-namaza, kada je vaz držao reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

Na kraju programa bit će proučena i kaderska dova, dok će s početkom u 01.15 biti održan zikr u noći Kadra, a predvodit će ga h. hfz. Ismet ef. Spahić .

U ovoj, 27. odabranoj noći ramazana počela je objava Kur’ana, a također objavljena je i istoimena sura koja govori o vrijednosti te noći.

Islamska zajednica u BiH označila je ovu noć kao noć znanja, nauke i obrazovanja, te se u tu svrhu organiziraju dobrotvorne akcije prikupljanja sredstava za obrazovne ustanove Islamske zajednice.

U noći kada se po islamskom vjerovanju meleci spuštaju na zemlju, vjernici se mole do duboko u noć, tačnije do izlaska sunca. U suri “Kadr”, koja se sastoji od pet ajeta, kaže se da je ova noć vrednija od hiljadu mjeseci.

Naime, u toj noći 610. godine u pećini Hira na brdu Nur, nedaleko od Mekke, spušten je Kur’an na zemaljsko nebo i Muhammedu a.s. objavljeno prvih pet ajeta iz poglavlja El-Alek. Nakon ovog događaja, Muhammedu a.s. je Kur’an postupno objavljen u naredne 23 godine.