Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Slavni glumac i aktivist

Leonardo di Caprio ponovo pisao o BiH: “Nakon naše kampanje, oglasio se i premijer Novalić”

World Leaders Speak At UN Climate Summit
NEW YORK, NY - SEPTEMBER 23: Actor Leonardo DiCaprio speaks at the United Nations Climate Summit on September 23, 2014 in New York City. The summit, which is meeting one day before the UN General Assembly begins, is bringing together world leaders, scientists and activists looking to curb climate change. (Photo by Andrew Burton/Getty Images)

Nakon ovih Di Capriovih objava, nevladine organizacije još jednom su uputile apel premijeru Vlade FBiH

Slavni hollywoodski glumac Leonardo Di Caprio, poznat po svom ekološkom aktivizmu, ponovo je na društvenim mrežama apelovao na vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine da zaustave gradnju mini hidroelektrana i spase rijeke od uništenja.

Ovaj put citirao je i izjavu premijera Vlade FBiH Fadila Novalića, za koju kaže da je izazvana upravo kampanjom koju predvodi.

“Nakon globalne kampanje lansirane prošle sedmice koja poziva Vladu Federacije BiH da trajno zaštiti rijeke od gradnje hidroelektrana, premijer Fadil Novalić javno je objavio kako podržava proteste: “Lično podržavam nevladine organizacije za zaštitu okoliša. Kao veliki ljubitelj prirode, uvijek ću biti za ove projekte. Smatram da su čiste rijeke važnije od struje. Vjerovatno smo jedina država u regiji koja je energetski nezavisna, izvlačimo dovoljno energije iz drugih izvora. Moramo rijeke održati čistima i predati ih sljedećim generacijama”.

Rijeke BiH suočavaju se sa destrukcijom zbog 463 male hidroelektrane koje se trenutno grade ili su u planu. Federacija mora djelovati odmah, kao što smo uradili mi u Sjedinjenim Američkim Državama, kako bi zaštitila biološki najraznovrsnije rijeke u Evropi, žilu kucavicu lokalnih zajednica i ugroženih vrsta koje bi bile veliki gubitak za cijeli svijet”, objavio je Di Caprio na Facebooku.

As a result of the global campaign launched last week calling on the government of the Federation of Bosnia and…

Posted by Leonardo DiCaprio on Wednesday, October 7, 2020

Podsjećanja radi, slavni glumac je prije dvije sedmice apelovao na vlasti u BiH da spriječe gradnju malih hidroelektrana i zaštite rijeke.

Nakon ovih Di Capriovih objava, nevladine organizacije još jednom su uputile apel premijeru Vlade FBiH da ih posluša.

????BREAKING NEWS
Leonardo DiCaprio ponovno podržava napore aktivistkinja i aktivista koji brane rijeke u BiH u sklopu…

Posted by Fondacija Atelje za društvene promjene – ACT on Wednesday, October 7, 2020