Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sud BiH

Lider proruskog udruženja u BiH kaže da nije kriv za negiranje genocida u Srebrenici

vojin pavlović
FOTO: Radio Slobodna Evropa

Tužilaštvo BiH je ranije saopćilo da Pavlovića tereti da je počinio krivično djelo izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti

Vojin Pavlović, predsjednik proruski orijentiranog Udruženja “Istočna alternativa” Republike Srpske, izjasnio se u ponedjeljak, 1. jula pred Sudom Bosne i Hercegovine da nije kriv za odobravanje i opravdavanje genocida u Srebrenici.

Tužilaštvo BiH optužilo je Pavlovića da je tokom juna i jula 2023. godine, u vrijeme sahrane i obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici, postavljao plakate na kojima je bilo ispisano “11. juli, Dan oslobođenja Srebrenice. Hvala Vojsci Republike Srpske”. Time je, kako se navodi, odobravao izvršenje genocida.

“Gospodin Pavlović se danas (1. jula) izjasnio da nije kriv. Čitanje optužnice bit će na narednom ročištu u roku od 60 dana”, kazao je Pavlovićev advokat Mirko Blagojević za Radio Slobodna Evropa.

Tužilaštvo BiH je ranije saopćilo da Pavlovića tereti da je počinio krivično djelo izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti iz člana 145a. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, koristeći Bonska ovlaštenja, nametnuo je u julu 2021. godine dopune u Krivičnom zakonu BiH kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i drugih ratnih zločina, te veličanje ratnih zločinaca.

Protiv Pavlovića se u Sudu BiH vodi i postupak zbog veličanja presuđenih ratnih zločinaca.

Udruženje “Istočna alternativa” poznato je po lijepljenju plakata i veličanju osuđenog za ratne zločine i genocid Ratka Mladića, koji služi doživotnu kaznu zatvora, ali i Milorada Dodika, predsjednika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i predsjednika Republike Srpske.

U Statutu ovog udruženja navodi se da su protiv Evropske unije i saradnje sa NATO savezom.

Podržavaju saradnju sa Rusijom, Kinom “i svim zemljama naklonjenim srpskom narodu”. Zalažu se i za nezavisnost Republike Srpske, kao za i “utvrđivanje istine” o Srebrenici.

Prema presudama Haškog tribunala, u genocidu u Srebrenici je tokom jula 1995. godine, nakon što je Vojska Republike Srpske zauzela taj gradić na istoku Bosne, ubijeno je više od 8.000 muškaraca i dječaka iz Srebrenice i okoline, uključujući i Bratunac.

Za genocid i zločine u Srebrenici pred međunarodnim i domaćim sudovima osuđeno je više od 50 osoba na više od 700 godina zatvora.

Udruženje “Istočna alternativa” stajala je i iza prijedloga da se u Srebrenici podigne spomenik bivšem ambasadoru Ruske Federacije u Ujedinjenim nacijama (UN) Vitaliju Čurkinu koji je 2015. godine uložio veto u Vijeću sigurnosti na rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je na sjednici 23. maja 2024. usvojila Rezoluciju kojom se 11. juli proglašava Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici i osuđuju negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.