Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Lideri SPUS-a s Vladom KS pokušali prevariti studente

studenti-fiso
Rijana Jusufbegović, Mujo Fišo (u sredini) i Merim Serdarević: Pljačku u GRAS-u da plate studenti

Studente povaljujemo udruženim snagama (SPUS) u najkraćem bi se mogli opisati posljednji potezi lidera Studentskog parlamenta u Sarajevu.

Merim Serdarević, nedavno izabrani predsjednik SPUS-a i njegova zamjenica Rijana Jusufbegović u ponedjeljak su u kancelariji kantonalnog ministra Muje Fiše ponosno pozirali pred kamerom, a sve nakon što su se složili s nakanom Vlade KS da dvodecenijsku pljačku u GRAS-u pokuša namiriti preko leđa studenata Sarajevskog univerziteta.

Serdarević i njegova zamjenica pristali su, kako su i sami potvrdili nakon sastanka, da svaki student koj studira na nekom od fakulteta u Sarajevu (njih oko 25 hiljada, “bez obzira na status studija i na činjenicu u kojoj zoni žive”) mora kupiti GRAS-ovu godišnju kartu, bez obzira trebala mu ili ne.

Prilikom upisa studenti bi kupili kartu sa izuzetkom onih koji dokažu da žive na udaljenosti manjoj od dva kilometra od visokoškolske ustanove koju pohađaju, a što bi morali dokazivati kućnom listom, ugovorom o zakupu smještaja, odnosno potvrdama iz studentskih domova.

Da izbjegnu kupovinu karte (koja im ne treba) studenti bi prema pristanku lidera SPUS-a morali dokazivati i da u svom vlasništvu posjeduju privatno motorno vozilo. Poseban tretman imali bi studenti slabijeg imovinskog stanja, ali i to bi morali dokazivati… Kako bi studetni koji, recimo, stanuju na Grbavici a studiraju FPN i na fakultet idu pješice, jer im je to 15-tak minuta šetnje, predsjednik, njegova zamjenica, a ni ministar Fišo nisu objasnili.

Elem, kako reče jedan od studenta, lideri SPUS-a s ministrom još samo nisu bili dogovorili da besplatno peru GRAS-ova vozila, barem jednom godišnje, što bi donijelo ovo javnoj kompaniji značajne uštede. Za to studentima valjda ne bi trebala nikakva potvrda prilikom upisa.

Šalu na stranu. Ubrzo su se nakon sastanka kod ministra oglasili studenti s Filozofskog fakulteta.

Jasno su poručili kako oni ne žele plaćati propuste propalih političara i podobnih stranačkih menadžera u javnim preduzećima. Poručili su kako im potez koji su načinili Serdarević i njegova zamjenica (koja je izabrana nedavno na mjesto potpredsjednice SPUS-a, a da nije predložena od strane fakulteta na kojem studira) nije ništa novo u djelovanju SPUS-a, jer SPUS sve vrijeme radi kao produžena ruka vlasti želeći da studente maksimalno iskoriste i da preko studentskih leđa saniraju troškove koje su napravili Vlada, upravni odbori i menadžeri koji su vodili GRAS, tako da bi studenti krpili budžetske rupe koje su oni sami napravili.

Nije trebalo dug čekati da lider SPUS-a “podvije rep”. Serdarević se brzo oglasio i poručio da se “zbog velikog pritiska i nejasnoća vezano za obavezno plaćanje studentskih karata, povlači iz pregovora”.

Znimljivo, samo dan ranije Serdareviću je bilo sve jasno dok je sjedio u kabinetu kod ministra Fiše.

Uglavnom, nije prvi put ni da aktuelna Vlada KS na čelu s Elmedinom Dinom Konakovićem, s kojom šuruju lideri studenata u Sarajevu, već duže vrijeme vuče poteze po principu: probaj, pa ako prođe, prođe. Uglavnom na štetu onih koji nemaju ništa sa stranačkim direktorima, prevarama, malverzacijama – građana.

Nema nikakve razlike, recimo, u suludom pokušaju Vlade KS da svojevremeno uvede pravilo “par – nepar” kako bi “očistila zrak” u Sarajevu, i poteza SPUS-a kada su prije nekoliko godina pokušali uvesti pravilo da svaki student prilikom upisa na fakultet plaća po automtizmu i pet maraka na račun SPUS-a.

Sramotno ateriranje vođa studenata u kabinetu ministra, desilo se isti dan kada je namještenik Vlade KS na poziciji prinudnog upravitelja GRAS-a Haris Gušić najavio zapošljavnje još 30 vozača, kao jedan od poteza za “spašavanje” GRAS-a, kompanije u kojoj je u ovom trenutku oko 500 viška zaposlenih(?!). Sudeći prema najavljenim Gušićevim mjerama, Vlada KS je je odlučila GRAS iskoristiti za još jedne izbore, one 2018. A, da GRAS preživi do izbora, pokušali su zavući ruku u džep studenata, a sve uz pomoć lidera SPUS-a. Da je ova podvala prošla, na račun GRAS-a bi prilikom upisa studenata odmah leglo oko dva miliona KM.

Aktuelni (ali i bivši) lideri SPUS-a najbolji su primjer šta nas čeka kada oni jednog dana zajašu na funkcije u ovoj državi. Danas su pokušali zavaliti studente, sutra će pokušati zavaliti državu ili neki njenu javnu kompaniju. I ako ne prođe, samo će poručiti kako im “nešto nije bilo jasno” i nastaviti kao da se ništa nije desilo.