Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

održali sastanak

Trojka reagovala na Dodikov ultimatum: Prijetnje državi su prijetnje entitetima

konaković nikšić forto trojka
Foto: Denis Kapetanovic/PIXSELL

“Vjerujemo da će u konačnici prevladati politička mudrost i da će odgovorna i realna politika zamijeniti politiku avanturizma i ucjena”

Na današnjem sastanku lideri Trojke Nermin Nikšić, Edin Forto i Elmedin Konaković razgovarali su i o Izbornom zakonu, te o reakcijama iz RS:

„Reakcije iz Republike Srpske povodom nametanja izmjena Izbornog zakona iz OHR-a su ultimatumi i ucjene na koje, jasno je to i njima, nećemo pristati. Spremni smo, međutim, na razgovore i na nastavak rada na svim zakonima, pa i na Izbornom.

Prostora za razgovor ima i pozivamo partnere u državnoj koaliciji da razgovaramo o svemu, jer najviše smo uspjeli kada smo razgovarali i dogovarali se. Za sve postoji rješenje i nema sumnje da ćemo ga naći mi, političari iz Bosne i Hercegovine, bez nametanja, ali samo ako budemo iskreni i realni u zahtjevima.

Rezultat takvog rada bilo je otvaranje pristupnih pregovora s EU. Samo takvo vođenje politike je put ka osnaživanju BiH, pa samim tim i entiteta. Svaki pokušaj slabljenja BiH, toga moraju biti svi svjesni, slabljenje je i entiteta.

Vjerujemo da će u konačnici prevladati politička mudrost i da će odgovorna i realna politika zamijeniti politiku avanturizma i ucjena.”