Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Lijanović: U poljoprivredu ćemo uložiti 3,1 milijardu KM i svoju djecu vratiti u domovinu

lijanovic_1

Kandidat Narodne stranke Radom za boljitak Jerko Ivanković Lijanović koji je od 2011. do 2015. godine obnašao i funkciju ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH na poziv poljoprivrednih proizvođača iz Posavine koji su razočarani brigom aktuelne vlasti prema njima, a koja im je, kako kažu, uništila proizvodnju i natjerala ih da svoju djecu moraju slati u druge zemlje da proizvode mijeko i druge namirnice koje mi uvozimo iz tih zemalja, razgovarao je o takvom trenutnom stanju i prezentirao im “Srednjoročnu strategiju poljoprivrede” koju je izradio za period od 2019.-2027. , a kojom se u razvoj poljoprivrede planira investirati 3,1 milijarda KM.

“Dok je ministar Lijanović vodio brigu o poljoprivrednicima sve nam je bilo bolje. Imali smo duplo veće poticaje za mlijeko, za bikove, za silažu. Imali smo adekvatne otkupne cijene, nove poticaje, a danas je to sve loše, smanjeno ili skroz ukinuto. Primorani smo svoju djecu slati u tuđe zemlje da proizvode za njih, a mi da to uvozimo. Radnici odlaze jer su im male plate, a kada bi barem imali veće poticaje i radnicima bi osigurali veće plate. Bojim se da će doći vrijeme kada nećemo imati radnu snagu za proizvodnju”, izjavio je Bahrija Omičević, poljoprivredni proizvođač iz Odžaka.

Kandidat za člana Predsjedništva BiH Jerko Ivanković Lijanović smatra da je 7.10. vlast u rukama stanovnika, svih poljoprivrednih proizvođača u FBiH te da se zajedno moramo izboriti kako bi u narednom periodu proveli “Srednjoročnu strategiju poljoprivrede” i tako spasili domaću proizvodnju.

“Apsurdno je da svoju djecu, svoju radnu snagu šaljemo iz svojih domova gdje ostavljaju svoje sobe kako bi kiriju plaćali u tuđini i tamo proizvodili, punili tuđe fondove, a mi uvozili tu hranu. Bosna i Hercegovina se ne može takmičiti s nekim zemljama u proizvodnji telefona, automobila, ali za proizvodnju domaće kvalitetne hrane imamo i prirodne potencijale i vrijedne ljude kojima samo treba dati poticaj da rade u svojoj zemlji i pristojno žive od svog rada. Proizvodnja dovoljne količine hrane je i garant opstojnosti svake države kako iz sigurnosnih razloga tako i mnogih drugih i zato ćemo nakon što 7.10. pometemo aktuelnu vlast početi proizvoditi i svoju djecu vratiti i zadržati na svojoj rodnoj grudi”, poručio je Jerko Ivanković Lijanović.