Apelaciono vijeće Suda BiH

Lijanovićima i ostalima ukinuta prvostepena presuda

jerko-ivankovic-lijanovic3

Sud je optuženog Jerku Ivankovića Lijanovića na kaznu zatvora u trajanju od 12 godina, te mu je, istovremeno, kao sporedna, izrečena novčana kazna u iznosu od 50.000,00 KM

Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine je Jerku Ivankoviću Lijanoviću i još osam lica, kao i tri firme optužene za organizovani i finansijski kriminal, ukinulo prvostepenu presudu kojom je izrečeno blizu 53 godine zatvora ukupno, tri miliona konvertibilnih maraka (KM) novčanih kazni, te oduzimanje više od deset miliona nezakonito stečene koristi i odredilo održavanje pretresa.

Apelaciono vijeće Suda BiH, u krivičnom predmetu protiv optuženog Jerka Ivankovića Lijanovića i drugih donijelo je, 30. maja 2019. godine, rješenje kojim su uvažene žalbe branilaca optuženih Jerka Ivankovića Lijanovića, Slave Ivankovića Lijanovića, Milorada Bahilja i Mirka Galića, navodi se u saopštenju Suda BiH.

Povodom žalbi i u odnosu na optužene Jozu Sliškovića, Željka Mikulića, Draženka Kvesića, Mirjanu Šakota, Miroslava Čolaka, pravna lica “Farmer”, “Farmko” i “Optimum” iz Širokog Brijega, prvostepena presuda Suda BiH u osuđujućem dijelu je ukinuta, te je određeno održavanje pretresa, navodi se u saopštenju.

Na ročištu u maju 2018. godine, Tužilaštvo BiH nije uložilo žalbu, ističući da je zadovoljno prvostepenom presudom, te predložilo da se žalbe Odbrana odbace kao neosnovane.

Prvostepenom presudom iz oktobra prošle godine, Jerko Ivanković Lijanović osuđen je na 12 godina i novčanu kaznu u iznosu 50.000 konvertibilnih maraka (KM), dok je Slavo Ivanković Lijanović dobio deset godina zatvora i novčanu kaznu od 30.000 KM. Milorad Bahilj i Jozo Slišković su dobili jedinstvene kazne od po pet godina i deset mjeseci zatvora, a Željko Mikulić, Draženko Kvesić i Mirko Galić su osuđeni na po tri godine zatvora. Presudom Suda BiH Mirjana Šakota i Miroslav Čolak su osuđeni na po pet godina zatvora.

Firma “Farmer” je novčano kažnjena iznosom od 800.000 KM, “Farmko” dva miliona maraka, a “Optimum” 200.000 KM. Jozo Ivanković Lijanović je presudom jedini oslobođen krivice.