Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Likvidacija trebala početi prije dva mjeseca: Šta se događa sa Bankom Srpske

BiH

banka-srpske

Šta se događa sa Bankom Srpske? Javnost nema nikakva uvida u stečajni postupak nad ovom bankom, premda bi organi BiH i Federacije itekako morali biti zainteresirani za procese u ovoj banci. Tim prije jer su finansijski “zakačeni” ovim procesom, piše novinska agencija Patria.

Rješenjem Agencije za bankarstvo RS, 16. novembra 2015. godine u Banci Srpske a.d. Banja Luka imenovan je privremeni upravnik Petar Mićić. Privremeni upravnik je bio obavezan da u roku od 60 dana od dana imenovanja predloži Agenciji za bankarstvo RS sanaciju ove banke, prodaju dijelova imovine ili spajanje ili pripajanje drugoj banci.

Za petnaest dana Mićićev interventni tim trebao je napraviti popis stanja u banci. Nakon toga on je bio dužan u roku ne dužem od 60 dana sastaviti izvještaj o finansijskom stanju i perspektivama banke.

Mićić je 18. januara 2016. predložio preduzimanje mjera za saniranje banke. Čitav posao je trebao biti završen 7. februara 2016. godine. Ali oni od tada ništa nisu ni sanirali, niti prodali od imovine banke, niti je neka banka željela spajanje sa Bankom Srpske.

Prema Zakonu o stečajnom postupku, član 16., stav 2. privremeni stečajni upravnik bio je dužan ispitati da li će imovina stečajnog dužnika pokriti troškove postupka, postoji li razlog za otvaranje stečajnog postupka, te podnijeti izvještaj o svojim nalazima sudu u roku od 30 dana od dana svog imenovanja. Međutim, on je zatražio prolongiranje roka na novih 30 dana. Ali i taj rok je prošao a privremeni prinudni upravnik je nesmetano nastavio obavljati dužnost.

Mićić je odmah nakon stupanja na dužnost najavio da, u slučaju likvidacije banke, neće biti moguća isplata osiguranih deponenanta iz sredstava banke. Ali je tada dodao: “Banka se nalazi u sistemu osiguranja depozita i u slučaju onog najgoreg scenarija odnosno oduzimanja dozvole za rad, Agencija za osiguranje depozita isplatit će sve osigurane depozite do 50.000 KM”.

Dodao je, čak i da će njegova privremena uprava vršiti pripis kamate na depozite. Sudeći po njegovom dijelu izjave da će državna Agencija isplatiti “sve depozite”, Mićić je indirektno tvrdio da su, kao i kod Bobar banke, računi Banke Srpske potpuno prazni. U to jednostavno nije moguće povjerovati. Ali, bilo je važno podsjetiti na ovu izjavu, upravo sad kad je došao trenutak likvidacije.

Već dva mjeseca su prošla od prekoračenja roka za odluku o likvidaciji Banke Srpske. Pitanje je zašto to nije urađeno i ko je mogao imati koristi, a ko štete od odugovlačenja ovog procesa?