Tužilaštvo BiH

Lišen slobode osumnjičeni za ratne zločine počinjene u Varešu

tuzilastvo_bih3333

Osumnjičeni se tereti da je namjerno nanosio snažnu fizičku i psihičku bol ratnim zarobljenicima i civilima bošnjačke nacionalnosti koji su bili zatvoreni u zgradi Vojne policije HVO Vareš

Slobode je lišen Željko Marić (1969.) koji je pod istragom zbog ratnog zločina počinjenog nad zarobljenim civilima i pripadnicima ARBiH, na području Vareša, 1993. godine, prenosi Anadolu Agency (AA).

Postupajući po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine, policijski službenici SIPA-e su locirali i lišili slobode osumnjičenog Željka Marića, zv. “Nindža”, rođenog 1968. godine u mjestu Bjelavci, općina Kakanj.

“Osumnjičeni je pod istragom i tereti se da je za vrijeme rata i oružanog sukoba između HVO-a i Armije RBiH na području općine Vareš u mjesecu oktobru 1993. godine, kao pripadnik VII bojne Vojne policije HVO Vitez, postupao protivno pravilima međunarodnog humanitarnog prava i ženevskih konvencija o zaštiti civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika za vrijeme rata”, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Osumnjičeni se tereti da je namjerno nanosio snažnu fizičku i psihičku bol ratnim zarobljenicima i civilima bošnjačke nacionalnosti koji su bili zatvoreni u zgradi Vojne policije HVO Vareš.

Osumnjičeni se tereti za krivično djelo ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika i ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Nakon ispitivanja osumnjičenog, postupajući tužilac će donijeti odluku o daljim aktivnostima u predmetu.