Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vlada FBiH ne uplaćuje novac

Liste čekanja za onkološke pacijente sve duže, vremena sve manje

lijekovi doktor ljekar recept
Ilustracija: BHRT

Trenutno za liječenje onokoloških pacijenta nedostaje 70 miliona maraka, koji su trebali biti osigurani kroz Fond solidarnosti. A svi problemi nastali su zbog neuplaćivanja novca Vlade Federacije u ovaj fond

Onkološki pacijenti u Federaciji Bosne i Hercegovine svaki dan bore svoju bitku. Vlada Federacije nije izdvojila novac u Fond solidarnosti za njihovo liječenje. Liste čekanja sve su duže, te je shodno tome i nada da će pojedini pacijenti dobiti svoje liječenje sve manja.

Iza njih brojni sastanci i brojna obećanja, ali i dalje ništa konkretno. Najozbiljnija је najava Vlade Federacije da će kroz rebalans budžeta obezbjediti potrebnih 70 miliona maraka i to na vanrednoj sjednici koja bi trebalo da bude održana početkom oktobra.

Za onkološke pacijente vremena je sve manje. Bitku sa životom gube skoro svakoga dana.

“Prije par dana imala sam rođendan i to 46. Razmišljala sam za moj 45. rođendan bila je moja bliska prijateljica Amila na rođendanu, ona je umrla prije četiri mjeseca. Za moj 44. rođendan bila mi je prijateljica iz Brčkog, ona je umrla prije četiri dana. Mene je strah proslaviti rođendan jer svaki moj rođendan po jedna stolica ostane prazna”, priča za BHRT Enida Glušac iz Udruženja “Renesansa”.

Trenutno za liječenje onokoloških pacijenta nedostaje 70 miliona maraka, koji su trebali biti osigurani kroz Fond solidarnosti. A svi problemi nastali su zbog neuplaćivanja novca Vlade Federacije u ovaj fond. Važno je pojasniti da dio novca u fond direktno uplaćuje Zavod zdravstvenog osiguranja, a ostatak je bila dužna osigurati Vlada Federacije. Novac u Fondu znači život za teško oboljele pacijente a za to vrijeme Federalna vlada ne ispunjava svoje obaveze.

“Ali smo onda otkrili da Vlada Federacije ne uplaćuje taj novac, ona daje samo 20 posto tih sredstava i da je u proteklih 20 godina, zakidajući taj fond sa 80 miliona, to se skupilo na milijardu i 600 maraka. Zbog tog duga i zbog neuplaćivanja Vlade Federacije ljudi sa spiska čekanja umiru”, ističe Fikret Operda iz Udruženja oboljelih od melanoma.

Vijest da je Vlada Federacije nakon sastanka sa onokološkim pacijentima uzela pozajmicu od 40 miliona maraka probudila je nadu za oboljele.

“70 miliona maraka nada je za život 1.771 pacijenta u FBiH. Broj pacijenata kojima je potrebno liječenje je promjenjiv, i u stalnom je porastu jer zdravstvene ustanove svakog dana šalju medicinsku dokumentaciju za veći broj novootkrivenih pacijenata. Trenutno je najviše žena oboljelih od karcinoma dojke. Žene su često prinuđene da same kupuju lijek koji košta nekoliko hiljada maraka jer od nadležnih odgovor je uvije isti”, navodi Operda.

“Naravno da se mi nadamo da je ta pozajmica namjenjena za Fond solidarnosti, jer je to prioritet. Bilo bi sada u ovoj situaciji nelogično da nešto drugo, da su uzeli pozajmicu za drugo nešto. Trebali su odmah uzeti pozajmicu od 70 miliona da se mi ne brinemo oboljeli”, ističe Imela Kašimović, oboljela od karcinoma dojke.

“Da nema dovoljno sredstava, da se ne može taj lijek odobriti s tim da je to bilo kao – ako možeš kupi sebi ili snađi se. S tim da se žene same snalaze, znam da su nabavljale iz Turske jer je tamo jeftinije. s tim da ovdje onkolozi ne mogu dati taj lijek pošto nije prošao kroz potrebne procedure, drugi je naziv ali isti sastav lijeka”, kaže Alma Stefanišanin iz Udruženja oboljelih od reumatskih bolesti “Snaga”.

U Republici Srpskoj ovih problema nema. Tamo ne postoje liste čekanja na lijek.