Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Livno zamijenila životom na planini s 40 udomljenih pasa

JxWlqGNv_drvo

Livanjska umjetnica i aktivistica Tinka Anić prvi je put u Sajković kročila nekoliko godina nakon rata. Tada ju je pod ruku uzeo i u selo pod Dinarom, na samoj granici s Bosanskim Grahovom, odveo njezin prijatelj. Od svega su joj, kaže, najviše u sjećanju ostale breze i jedna kućica skrivena među njima, prenosi Relax portal.

Proći će nešto više od 15 godina prije no što će se Tinka vratiti u Sajković. U međuvremenu je završila školu u rodnom gradu, otvorila galeriju pa se, kao i njezini brojni zemljaci, otisnula preko granice u – Split.

– Znate kako mi to odavde radimo: prvo su bila Kaštela, a onda Split. Provela sam tamo 10 nezaboravnih godina, gradila se kao čovjek i umjetnik, imala izložbe, ekipu… Došla sam s 20, a otišla iz Splita s 30 godina, kaže Tinka.

Već tada je svojim povratkom u rodni grad iznenadila mnoge, najviše svojom novom misijom – spašavanjem gradskih pasa lutalica. U Sajković će doći kada u Livnu postane neizdrživo i njoj i ljubimcima. Već ih je u bakinu kuću udomila sedam, osigurala sve, ali su se počeli žaliti susjedi. Kuću i imanje unajmila je od vlasnika koji su se za rata odselili u Banju Luku. Problem je bio što je kuću trebalo obnoviti. Počevši od vanjskih zidova i krova koje je raznijela granata, pa do podova ispod kojih su se nastanile zmije. Ali Tinka ne bi bila Tinka da nije sve tri hiljade maraka, koliko je imala pod madracem, potrošila na beštije. Već ubrzo nakon preseljenja pod Dinaru, Tinka je skrbila za čak 40 pasa. Neri, Maku, Luni, Maji, Luciji, Olafu, Vesni… ne nedostaje ni ptičjeg mlijeka kod Tinke.