Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ljekari FBiH najavili mogućnost organiziranja generalnog štrajka

BiH

ljekari-strajk-2
Štrajk ljekara u Tuzli (Foto: Arhiv)

Savez strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije Federacije BiH najavio je mogućnost organiziranja generalnog štrajka, ukoliko nadležne institucije i nadalje budu prolongirale početak pregovora u vezi s kolektivnim ugovorom kojim bi se trebao regulirati status ljekara u Federaciji BiH.

Predsjednik Saveza strukovnih sindikata dr. Rifat Rijad Zaid upozorio je danas na pres-konferenciji da će se nakon štrajka upozorenja, organiziranog prije mjesec dana pristupiti pripremama generalnog štrajka ljekara u FBiH, ukoliko Federalno ministarstvo zdravstva ne počne pregovore o kolektivnom ugovoru s ovim reprezentativnim sindikatom, kako je to definirano Zakonom o radu.

– Štrajk upozorenja bio je zakonska pretpostavka da bi došlo do onoga što na svaki način pokušavamo izbjeći, a to je generalni štrajk ljekara u FBiH – kazao je Zaid, navodeći da neotpočinjanje pregovora oko kolektivnog ugovora predstavlja ‘vrh ledenog brijega’ ispod kojeg „ključa ogromno nezadovoljstvo ljekara i zdravstvenih radnika općenito, kao i pacijenata“.

Podsjetio je da je Federalna vlada još u aprilu uputila preporuku Federalnom ministarstvu zdravstva da obavi pregovore s reprezentativnim sindikatom (dosada završeni pregovori sa sindikatom zaposlenih u zdravstvu FBiH), te pozvao resornog ministra Vjekoslava Mandića na promptno otpočinjanje pregovora i zamolio građane/pacijente za razumjievanje kako bi se novonastala situacija razriješila na dobrobit svih.

Predočenim zahtjevima i ocjenama pridružili su se i predsjednici kantonalnih sindikalnih organizacija Kantona Sarajevo, Unsko-sanskog i Zeničko-dobojskog kantona – prim. dr Izet Hočko, dr. Omer Mahmić i dr. Haris Husremović, ukazujući na težak položaj i marginalizaciju ljekarske djelatnosti i ljekara u FBiH, te urušavanje javnog zdravstvenog sistema uopće.

Upozorili su „da ljekari rade u izuzetno teškim uvjetima, bez adekavatne opreme i mogućnosti pružanja kvalitetnih usluga, što je dovelo do ‘egzodusa’ ljekara, odnosno odliva najstručnijih kadrova u razvijene zemlje“.

Kako je rečeno, a prema podacima Federalne ljekarske komore, do kraja ove godine očekuje se više od 300 odlazaka ljekara iz FBiH, što, „ukoliko se taj trend nastavi, dovodi u pitanje funkcioniranje cjelokupnog zdravstvenog sistema“.