BiH

Ljekari pozivaju građane: U Mostaru počela masovna imunizacija protiv koronavirusa

09/08/2021

Pristigle su veće količine vakcina proizvođača AstraZeneca, a vakcinisati se može svaka osoba iz HNK-a, bez obzira na zdravstveno osiguranje ili mjesto prebivališta unutar Kantona

U Mostaru je započela masovna imunizacija građana Hercegovačko-neretvanskog kantona protiv SARS CoV-2 bez prethodnog naručivanja. Iz Doma zdravlja Mostar obavijestili su građane da će se od danas do srijede u periodu od 8 do 12 i od 16 do 20 sati održavati dani otvorenih vrata za vakcinaciju, i to u prostorijama Doma “Herceg Stjepan Kosača” i Centra za kulturu, javlja Anadolu Agency.

Pristigle su veće količine vakcina proizvođača AstraZeneca, a vakcinisati se može svaka osoba iz HNK-a, bez obzira na zdravstveno osiguranje ili mjesto prebivališta unutar Kantona.

“Ponedjeljkom, utorkom i srijedom ćemo cijepiti, i to u dva termina kako bi se moglo izaći ususret i ljudima koji rade. Dobili smo veće količine AstraZenece, a ako bi pristigle nove doze te ili bilo koje druge vakcine, naravno da bismo ih pustili da se troše. Sve vakcine koje će u budućnosti pristići će se koristiti čim dobiju takozvani ulazni papir od Agencije za lijekove. To obično traje od sedam do deset dana. Očekujemo da to bude već u narednoj sedmici. Ovdje postoji veći interes za Sinopharm u odnosu na druga cjepiva. Ljudi evropske vakcine žele uglavnom zbog putovanja. Ipak, sve koje dođu – dobro su došle. Voljela bih i da vlasti više osluškuju šta želi stanovništvo, kako bismo eventualno dobili najiskoristivija cjepiva”, kazala je za Anadolu Agency direktorica Doma zdravlja Mostar Kristina Bevanda.

Problem za domove zdravlja u Mostaru, prema njezinim riječima, pravi činjenica da nemaju realne podatke o broju cijepljenih na terenu. Molili su i susjedne države da dostave određene podatke, međutim, još uvijek, kako kaže, zavise o pacijentima koje mole da, ako su se vakcinisali van BiH, to prijave svojim ljekarima.

“Kada govorimo o projekcijama necijepljenih i prijavama – podaci su prljavi i to naravno otežava planiranje i procjene narednih dešavanja. Onaj ko se nije cijepio, a nije se ni evidentirao, bilo bi zaista poželjno da učini ovo drugo. Mi smo dosad u našem cijepnom putu vakcinisali nešto više od šest hiljada ljudi”, dodala je.

Direktor Doma zdravlja Stari grad Edin Kapetanović apelovao je na sugrađane da dođu u Centar za vakcinaciju i cijepe se. Osim vakcine, dobit će i validnu i ovjerenu iskaznicu sa kojom će moći putovati i koristiti je u ostale svrhe.

“Prve buduće tranše traženog Sinopharma ćemo pripremiti i odmah koristiti za masovnu imunizaciju. Naš Dom zdravlja je dosad vakcinisao oko 6.500 stanovnika, a obje doze primilo je nešto manje od pet hiljada građana. To je deset posto od broja građana koji su se vakcinisali u gradovima susjednih država. Naše informacije govore da je svaka vakcina dobra. Ni kod jednog pacijenta dosad nije zabilježen bilo kakav problem. Nema razloga da se vakcine izbjegavaju”, rekao je Kapetanović.

Zdravstveni radnici u Mostaru vjeruju da će naredne doze vakcina pristići vrlo brzo te da će građani u ovom gradu i kantonu jesen dočekati sa mnogo većom procijepljenošću.

Prema onome što smo vidjeli danas na mjestu vakcinacije, odziv građana je iznenađujuće ili poražavajuće mali.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.