Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ljekari Tuzlanskog kantona na protestima najavili više od 1.000 otkaza (FOTO)

BiH

ljekari tuzla štrajk (3)

Ljekari iz Tuzlanskog kantona danas su na Trgu slobode u Tuzli izrazili svoje nezadovoljstvo spram odnosa Vlade ovog kantona, zahtijevajući da se ljekarima vrati dostojanstvo, da ih se ne diskriminira, te da ih se pusti da rade u skladu sa svojom profesijom i bez pritisaka, javlja Anadolu Agency (AA).

Protestu su se, u znak podrške kolegama, pridružili i doktori iz svih drugih kantona u Federaciji Bosne i Hercegovine, a ljekari iz Tuzlanskog kantona zahtijevaju bolje uslove za rad. Ističu da su koliko-toliko zadovoljni plaćama i da one nisu razlog njihovog štrajka niti protesta.

Vlada Tuzlanskog kantona iz pregovora za nedavno potpisani kolektivni ugovor jednostrano je isključila Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije Tuzlanskog kantona, koji broji više od 1.000 ljekara.

˝Krenuli smo sa potpisivanjem ´kolektivnog´ otkaza za Tuzlanski kanton. Radi se oko 1.150 doktora medicine i stomatologije iz ovog kantona i očaj nas je natjerao na tu krajnju varijantu borbe za naša prava. Teško je ljekarima ovog kantona objasniti da sve njihove kolege u drugim kantonima imaju kolektivne ugovore i riješen radno-pravni status. Vlada Tuzlanskog kantona mora se zapitati kakav će ovdje nastupiti sumrak ako hiljadu doktora napusti javno zdravstvo i šta će biti sa 474.000 stanovnika˝, poručuje Rifat Rijad Zaid, predsjednik Saveza strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH.

U najave Vlade TK-a da je spremna upustiti se u ponovne pregovore sa Strukovnim sindikatom doktora medicine i stomatologije TK-a, doktori ne vjeruju.

˝To je poluistina. Sporazumjeli smo se u vezi sa koeficijentom ali ne i da nemamo svoj kolektivni ugovor i svoju reprezentativnost, a ona nam je osnova da se uvažavamo kao partneri, a ne svaki put kada nešto tražimo, oni nam spočitavaju da nismo reprezentativni, pa imamo sudsku mjeru zabrane za štrajk (u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla i u Domu zdravlja Tuzla, op.a). Vlada nam je ukinula dva puta dobiveno rješenje od Ministarstva za rad i socijalnu politiku o reprezentativnosti, da bi nam kasnije krajem prošle godine priznala reprezentativnost koju crpimo sa federalnog nivoa i priznala nas za socijalnog partnera, a onda kolektivni ugovor potpisala sa drugim sindikatom˝, dr. Admir Suljić iz Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije TK-a.

Inače, unazad pet dana, ljekari u Tuzlanskom kantonu su u generalnom štrajku. Zbog onemogućavanja štrajka sudskom mjerom zabrane, štrajk se ne održava u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla, ni u tuzlanskom Domu zdravlja, ali ljekari u tim javnim ustanovama održavaju protestna okupljanja tokom pauze.