BiH

Kanton Sarajevo

Ljekarska komora: Izjava minstra Vranića je krajnje neodgovorna

14/12/2021

Ugrozili ste čast i dignitet svih onih zdravstvenih radnika koji požrtvovano obavljaju svoj posao, poštujući sva načela Kodeksa medicinske etike i deontologije, saopćeno je iz Ljekarske komore KS

Na nedavno održanoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo ministar zdravstva KS Haris Vranić kazao je, između ostalog, kako zdravstveni radnici znaju ko od kolega uzima novac od pacijenata.

Na izjavu ministra reagirali su iz Ljekarske komore Kantona Sarajevo, te je označili “krajnje neodgovornom”.

Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti:

Ljekarska-Liječnička komora KS smatra krajnje neodgovornim vašu izjavu da “..mi zdravstveni radnici znamo koje kolege uzimaju pare od pacijenata i šutimo”.

Svojom izjavom ste stavili sumnju na sve zdravstvene radnike, kao i na zdravstveni sistem. Ugrozili ste čast i dignitet svih onih zdravstvenih radnika koji požrtvovano obavljaju svoj posao, poštujući sva načela Kodeksa medicinske etike i deontologije.

Od ministra zdravstva se očekuje da bude na prvoj liniji u borbi protiv korupcije, da bude transparentan i da u potpunosti primjenjuje Zakon o zdravstvenoj zaštiti. U to ime Komora Vas je pozivala i još uvijek Vas poziva da uzmete učešće u koordinacionom sastanku kojem će osim resornog ministra zdravstva prisustvovati direktorica Zavoda za javno zdravstvo i predstavnik Komore.

Mišljenja smo da nema započinjanja reorganizacije zdravstvenog sistema bez timskog rada relevantnih tijela i ispravke nepravilnosti u organizaciji zdravstvenog sistema koje su do sada načinjene. Za ovu realizaciju je potrebna istinska spremnost svih tijela i njihovih predstavnika, a koja će isključiti bilo kakve političko-populističke manevre, nego će uključiti kolektivni interes da građani i društvo imajui dobar i pravedan sistem zdravstvene zaštite, utemeljen na Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, stoji u saopćenju Ljekarske komore KS.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.