Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Iako je sve priznao

Ljekarska komora RS: Čekamo rezultate istrage o doktoru koji je skrivao ostatke žrtve rata

ekshumacija brčko
FOTO: INOBiH

Iz Instituta je za RSE rečeno da Mraović trenutno nije u Bosni i Hercegovini, dok je iz državnog Tužilaštva potvrđeno da se u ovom slučaju vodi istraga

Sačekaćemo rezultate istrage da bismo saznali detalje i donijeli odluku u skladu sa zakonom, navodi se u odgovoru Komore doktora medicine Republike Srpske, na upit Radija Slobodna Evropa (RSE) o slučaju Nebojše Mraovića, ortopeda iz Brčkog koji je po sopstvenom priznanju skrivao zakopane kosti jedne od žrtava rata u Bosni i Hercegovini.

Mraović, član ove Komore, za RSE je ranije rekao da je kosti koristio za “planiranje operacija”.

Prema informacijama Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine, koji je ekshumirao kosti 21. septembra, Mraović je posmrtne ostatke donio u Brčko prije 25 godina, a 2012. ih je zakopao u svom dvorištu, te na tom mjestu izgradio betonsku fontanu.

Iz Instituta je za RSE rečeno da Mraović trenutno nije u Bosni i Hercegovini, dok je iz državnog Tužilaštva potvrđeno da se u ovom slučaju vodi istraga.

Visoki standardi

U odgovoru koji potpisuje dr Saša Vujnović, predsjednik Komore, navodi se da oni ozbiljno pristupaju “svim pitanjima koja se odnose na etiku i profesionalno ponašanje medicinskih stručnjaka u našoj regiji”.

Ističu da će pratiti razvoj situacije, te “postupiti u skladu sa zakonom i svojim etičkim principima”.

Naglašavaju da se ne mogu izjašnjavati o detaljima slučaja dok traje istraga.

“Komora doktora medicine Republike Srpske ima obavezu da se bori za visoke standarde profesionalnog ponašanja i etičkih normi u medicinskoj praksi. Svaki slučaj koji uključuje neprikladno ili neetičko ponašanje doktora medicine pažljivo se razmatra i, ukoliko je potrebno, preduzimaju se odgovarajuće mjere”, navode iz Komore.

Dodaju da je oduzimanje licence za bavljenje ljekarskim poslom ozbiljna mjera, te da se ona primjenjuje samo “kada je to apsolutno neophodno radi zaštite pacijenata i očuvanja integriteta medicinske profesije”.

Svjedok otkrio lokaciju

U Bosni i Hercegovini, postoje dvije komore doktora medicine, na nivou entiteta, i one daju licence za bavljenje ljekarskim poslom, a prema zakonu, mogu i da je oduzmu.

Iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine je rečeno za RSE da se, prema informacijama svjedoka koji je otkrio lokaciju gdje su zakopane kosti, radi o ostacima žrtve genocida u Srebrenici 1995. godine.

Više informacija o tome ko je u pitanju, znaće se nakon rezultata DNK testa.

Skoro tri decenije nakon završetka rata u Bosni i Hercegovini, još se traga za 7.597 nestalih osoba, od čega 1.200 samo u Srebrenici.